Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

26. 02. 2015. Priboj/Prijepolje/Nova Varoš

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

Počinje nova bitka sa potkornjacima

Oko 400 feromonskih klopki se postavlja u šumskim područjima Prijepolja, Priboja i Nove Varoši kako bi se uhvatili insekti potkornjaci koji prete oboljevanju stabala. Prošle godine je na području Šumskog gazdinstva Prijepolje posečeno više od 68 000 kubika neto drvne mase stabala, osušenih usled suša, napada insekata i gljivičnih oboljenja.

Šumsko gazdinstvo Prijepolje postavlja feromonske klopke kako bi se pratili i uhvatili insekti  potkornjaci koji prete da oslabe i osuše stabla.  

-         Sprovodimo preventivu postavljanjem 400 klopki na području gazdinstva koje pokriva tri šumske uprave Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Monitoring se radi od momenta prvih rojenja insekata. Ukoliko bude toplo vreme, rojevi će krenuti za 15, 20 dana. Pratićemo brojnost ulovljenih insekata i saznati da li je intezitet potkornjaka uvećan u odnosu na prethodnu godinu. U maju ćemo imati konkretan rezultat i informaciju da li je smanjen broj potkornjaka, kaže za Radio Lunu Milan Baranac, direktor Šumskog gazdinstva Prijepolje.

-         Već se uočava manji broj suvih stabala nego prošle godine u ovo doba, ističe Baranac. 

Šumsko gazdinstvo Prijepolje pokriva oko 64 000 hektara šume. U Prijepolju je prethodne godine posečeno 62 i po hiljade kubika neto drvne mase osušenih stabala. 

-         Zbog sušenja šuma i sanacije koju smo morali raditi u šumama koje su bile zahvaćene sušenjem, plan je prebačen za 15 posto, pa je od tog broja šest hiljada kubika više posečeno. U četinarskim šumama, po osnovu sanitarnih seča na području tri šumske uprave Šumskog gazdinstva Prijepolje, od posledica sušenja, posečeno je oko sedam i po hiljada kubika trupaca, neračunajući stabla zahvaćena vetroizvalama na području Nove Varoši, gde smo izvršili sanaciju na količinu od dve i po hiljade kubika, a još toliko je ostalo za 2015. godinu, navodi Baranac.

-         U toku je doznaka i rad na novim stablima koja su se osušila. Planiran je rad na sanaciji sušika u ovoj godini. Nemamo još podatak koliko će ih biti, dodaje on.

Nakon sanacije i seče novoosušenih stabala, na proleće se planira veštačka obnova šuma i sadnja novih stabala.

-         Planiramo sadnju drveća u tim područjima po planskom zadatku. U visokim sastojinama četinara, poput Zlatara, gde su šume jele, smrče i bukve, predviđena je  prirodna obnova sa okolnih stabala, dok ćemo u Draglici i Murtenici, gde je na znatnoj površini bila masovna vetroizvala, pa je izvšrena čista seča, tu će se raditi veštačka obnova u borovim sastojinama. To se radi po nalogu inspektora, kaže za Lunu Milan Baranac.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage