Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

18. 06. 2012. Užice

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Bolje sprečiti nego lečiti

Lekari upozoravaju da prekomerno izlaganje sunčevim zracima može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Primenom adekvatne zaštite, izbeći ćete opekotine, crvenilo, osip i alergije.

Stara izreka”Koža sve pamti” -zaista je istinita. Boja tena, fleke, pege, bore na licu i vratu, rezultat su načina našeg života.

Preplanuo ten već decenijama je aktuelan. Bronzana boja kože doprinosi da se osećamo privlačnije, vitkije, samosvesnije. U želji da se dopadnemo sebi i drugima, ne poštujemo osnovna pravila sunčanja i rizikujemo da budemo”kažnjeni”.Kako da zaštitimo kožu od neželjenih sunčevih zraka, za Radio Lunu govori Ivana Stamenković, diplomirani farmaceut Apoteke Užice.

Ivana Stamenković: Pre izlaganja suncu, najvažnije je kožu zaštititi adekvatnom garderobom, oči naočarima za sunce, glavu šeširom, kačketom...Kožu treba štititi od ranog detinjstva. Bez obzira koliko je sunčanje važno za dobijanje vitamina D, potrebno je naći i druge izvore ovog vitamina. Vitamin D se, osim sunčanjem, u organizam može uneti kroz hranu bogatu ovim vitaminom. Ima ga u ribi, ribljem ulju, voću i povrću narandžaste boje, koje je bogato karotenom. O svemu treba voditi računa. Štetno dejstvo sunca na kožu je kumulativno. Vi ne morate jedne godine da oštetite kožu sunčanjem. Ako ste ranije bili nepažljivi, niste se pametno izlagali sunčevim zracima, može se desiti da u kasnijem životnom razdoblju dobijete neka nepopravljiva oštećena kože, kao i sve, na žalost češći, melanom.

Radio Luna: Farmaceutske kuće na tržištu nude veliki broj preparata za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Šta je zaštitni faktor i na koji način štiti kožu?

Ivana Stamenković: Zaštitni faktor protiv sunčanja je jedan broj,npr. 12, 15, 30, 50... Taj broj pokazuje koliko puta ste zaštićeniji na suncu sa preparatom za sunčanjem u odnosu na to kada ne koristite zaštitu. Prema osetljivosti na sunce, postoje četiri tipa kože. Prvi tip kože je najosetljivija, najbledja koža. Toj koži je potrebno oko deset minuta da pocrveni na suncu. Ako preparat za sunčanje sadrži zaštitni faktor 20, za taj tip kože, ako pomnožite sa 10 minuta, izračunaćete da ste 200 minuta zaštićeni na suncu u odnosu na to kada ne koristite ovaj zaštitni faktor. Takodje, računica govori da preparat sa zaštitnim faktorom 15, kožu štiti 150 minuta a preparat sa faktorom 30, kožu štiti 300 minuta. Računica je jednostavna.To znači da viši zaštitni faktor neće vas sto posto zaštititi ali hoće u dužem vremenskom periodu nego niži zaštitni faktor.

 

Radio Luna: Svakome od nas se desilo da izgorimo na suncu. Šta nam je činiti u toj situaciji?

Ivana Stamenković: Potrebno je odmah smanjiti izlaganje kože sunčevim zracima. Predrasuda je da kantarionovo ulje štiti kožu. Ono se često prodaje na plažama i ljudi ga rado kupuju. To je pogrešno. Kantarionovo ulje ne štiti kožu od sunca. Može da izazove još veću osetljivost kože na suncu. Ja bih kantarionovo ulje preporučila za negu kože nakon sunčanja. Dobro je za regeneraciju kože, koja je malo više zahvaćena suncem. Nikada ga ne treba koristiti direktno na suncu, već nakon tuširanja, u večernjim satima, kada nema sunčevih zraka.Ako je već došlo do crvenila i oštećenja kože, može se koristiti preparat Jekoderm. Maslinovo ulje je, takodje dobro. Prema nekim ispitivanjima, može da se koristi i za zaštitu od sunca jer u sebi sadrži zaštitni faktor 20. Dobro je za kožu koja nije preosetljiva. Ipak, sve više se savetuje korišćenje preparata sa višim zaštitnim faktorom. Bez obzira koji zaštitni faktor koristite, poželjno je da preparat dodajete tokom sunčanja. I zaštitni faktor 50 je neophodno dodavati na kožu, na svaka dva do tri sata. Iako je većina preparata vodootporna, peškiri i garderoba skidaju sa kože zaštitni faktor pa ga je neophodno dodavati.

Radio Luna: Da li je neophodno koristiti kozmetičke preparate namenjene za negu kože posle sunčanja?

Ivana Stamenković: Nije potrebno. Sasvim je dovoljno nakon pametnog sunčanja, telo namazati mlekom ili losionom koji koristimo tokom cele godine. To se odnosi na kožu koja nije oštećena sunčanjem. Poželjno je tokom sunčanja u organizam unositi dosta tečnosti. Takodje, pravilnom ishranom možete uneti beta karoten u organizam i pripremiti kožu za sunce. Nije neophodno koristiti farmaceutske proizvode koji sadrže beta karoten. To se može nadoknaditi ishranom. U slučaju da uzimate odredjene lekove a izlažete telo suncu, neophodno je da se posavetujete sa farmaceutom ili lekarom. Postoji oko 250 lekova koji mogu izazvati foto senzitivne reakcije na koži. Ne sme se koža izlagati suncu ako se piju odredjeni lekovi.

Bolje sprečiti nego lečiti. Uz pravilnu pripremu, adekvatan zaštitni faktor i zdravu hranu, moguće je kožu dobro pripremiti za sunčanje. Takodje, izbegavajte sunčanje od 10 do 17 časova. Uzimajte dosta tečnosti, voća i povrća. I... uživanje u pametnom sunčanju neće izostati.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

19.06.

2012.

Sandra Radio Luna [neregistrovani] u 15:16

Odgovor

Poštovani čitaoče,
Ivana Stamenković je diplomirani farmaceut Apoteke Užice. Zaposlena je u Apoteci Centar, u ul. Dimitrija Tucovica u Užicu.

Odgovori
uto

19.06.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 09:56

suncanje

Kako lepo i pametno prica ova zena. U kojoj apoteci radi, da odem ako mi zatreba neki savet?

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage