Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

04. 06. 2012. Užice

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Kuda dalje, pitaju se maturanti?

Izbor budućeg zanimanja je jedna od važnijih odluka u životu mladih. Odabir fakulteta je bitan korak koji će uticati na njihovu budućnost. Test Profesionalne orijentacije je dobar način da se procene ličnost i afiniteti, kaže Ana Ristović, psiholog, psiho terapeut.

Uskoro će dan kada mladi treba da odluče o svom budućem obrazovanju.

Izbor zanimanja, za maturante i roditelje često je porodični stres. Polaganjem ispita zrelosti, od mladih se očekuju racionalne i pragmatične odluke. Ne retko u praksi, deca ne mogu da se opredele izmedju želja i realnosti. Kako spojiti mogućnosti i interesovanja, za Radio Lunu govori Ana Ristović, psiholog, psiho terapeut Psiho Arta iz Užica.

Ana Ristović: Za izbor zanimanja je važno i neophodno da mladi poznaju sopstvene mogućnosti.Poželjno je da osoba zna da li je kao ličnost pogodna za odredjeno zanimanje. Treba iskreno pitati sebe da li zaista želimo da se bavimo nekim poslom ili je to možda nametnuto. Jako je važno imati motivaciju. Najbitnija je lična želja. Važna stavka u izboru zanimanja su i potrebe društva za odredjenim poslovima. Treba dobro sagledati da li je realno da se u budućnosti sa stečenom diplomom, mlad čovek zaposli.

Radio Luna:Roditelji često utiču na izbor zanimanja svoje dece. Da li treba slušati savete ili je odluka na mladom čoveku?

Ana Ristović: Neki roditelji imaju svesnu ili nesvesnu potrebu da kroz izbor zanimanja deteta nadoknade propušteno u svom obrazovanju. Mnogi roditelji su, spletom raznih okolnosti prekinuli školovanje. Danas su nezadovoljni poslom, radnim mestom, platom, statusom u društvu...I imaju potrebu da nameću svoje želje. Ono što je zajedničko za sve roditelje je strah od izbora budućeg zanimanja. Roditelji se plaše za budućnost svoje dece. Ipak, poželjno je da mlad čovek sasluša savete ali da odluka bude isključivo njegova! Poenta jeste da maturant upisuje fakultet koji je izraz i odraz njegove unutrašnje želje a ne htenja roditelja i okoline.

Radio Luna:Koliko test Profesionalne orijentacije može da pomogne u odabiru profesije? Šta se saznaje iz testa?

Ana Ristović: Testiranje je široka procena u okviru profesionalne orijentacije. Ta procena obuhvata procenu ličnosti kroz koju se utvrdjuje kakva je neka osoba i koliko su njene osobine u skladu sa odredjenim zahtevima posla.Drugi aspekt testiranja je procena intelektualnih sposobnosti. Svako od nas ima različite sposobnosti. Testiranje može da pokaže da odredjena osoba ima izraženije numeričke sposobnosti. Logično je da će se bolje snaći u matematici, ekonomiji...Kod drugih ljudi je izraženiji verbalni faktor. Te osobe će svakako biti bolje u izučavanju jezika i u drugim verbalnim disciplinama.

Radio Luna:Da lim je praksa pokazala da se nakon testiranja mladi lakše odluče za buduću profesiju?

Ana Ristović: Test se pokazao dobro. To su univerzalni testovi. Dobro su se pokazali u praksi jer zaista pokazuju kakva je testirana osoba. Ako psiholog napravi više testiranja jedne ličnosti, uradi testove koji utvrdjuju faktorsku strukturu inteligencije, kroz testove se vidi kakve su sposobnosti testiranog. To će svakako pomoći da se lakše profesionalno orijentiše.

 

Psiho Art Užice

Dimitrija Tucovića 65

031 524 136

064 236 4 944

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage