Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

19. 04. 2012. Užice

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Nušić - savremen i svevremen

Narodni poslanik, kapitalno delo komediografa Branislava Nušića,u režiji Slavenka Saletovića, biće premijerno izveden u nedelju 22. aprila u Narodnom pozorištu u Užicu.

Već nekoliko dana Užice je oblepljeno propagandnim materijalom dva poslanička kandidata. Jedan od njih je Jevrem Prokić, ovdašnji trgovac, predstavnika aktuelne vlasti i opozicionar, advokat Spiridon Ivković. Budući poslanici su deo marketinške kampanje užičkog Narodnog pozorišta za predstavu Narodni poslanik, Branislava Nušića u režiji Slavenka Saletovića.

"Nušićevo poznavanje našeg mentaliteta i karaktera, svrstavaju ga u jednog od najslojevitijih svetskih komediografa" -  rekao je reditelj Saletović.

"Možda bi trebalo samo podvući anticipatorsko, dubinski slojevito i vizionarsko Nušićevo poznavanje našeg mentaliteta, karakternih osobina i iz toga sledujućih odnosa. Ostrašćeni, ambiciozni i beskrupulozni u našim surovo ozbiljnim nastojanjima da prigrabimo vlast, moć, bogatstvo i dominaciju nad drugim ljudima, bili smo smešni i nedorasli i 1883. godine kada je poštovani Ben Akiba napisao Narodnog poslanika, surovo smo smešni i danas, a smeh nas čeka i u budućnosti..." - dodao je Saletović.

OPASULJIVANJE

 ili zašto danas igramo Nušićevog Narodnog poslanika

Ulogom Jevrema Prokiuća, glumac Slobodan Ljubičić, prvak drame užičkog Narodnog pozorišta, obeležava 35 godina profesionalnog bavljenja glumom i 25 godina igre na užičkoj sceni. Koliko Prokića ima danas medju nama, pitali smo Ljubičića?

Slobodan Ljubičić: "Nije Prokić loš čovek, već ga je politika napravila takvim. On je čovek koji je mogao lepo da živi, ali naidje budala koja mu ubaci u glavu zrno nečega. On onda izgubi svaku vezu sa realnošću!"

Advokata Spiridona Ivkovića, opozicionara glumi Vahidin Prelić. Prelić ne krije da je naklonjeniji modernom teatru. Igrajući Nušića po prvi put, kaže da je shvatio da je, mnogo toga u Narodnom poslaniku, simbolično.

Vahidin Prelić: "To je ta simbolika za koju smatram da je moderna. Ono što je savremeno kod velikih pisaca kao što je Nušić, jeste da se ljudska psiha nije promenila i da smo vrlo malo evoluirali."

Životnost Nušićevog komičnog teatra svakako je u tome što pojedini poroci koje je jasno i precizno napisao u likovima i karakterima, nisu nestali ni danas. Najveća tekovina njegove komediografije je smeh. Zato je Nušić savremen i svevremen. To će potvrditi na premijeri Narodnog poslanika, u nedelju, 22. aprila od 20 časova, na velikoj sceni užičkog Narodnog pozorišta.

 „MOJ HUMOR IZAZIVAJUĆI SMEH NA USNAMA UBLAŽAVA SUROVOST ŽIVOTA“

                                                                                      Branislav Nušić


Komentari (1)

ostavi komentar
pet

20.04.

2012.

Ivanessa [neregistrovani] u 22:14

Nasi smo

Glumci su odlicni a novinarka jos bolja! :))

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage