Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

04. 02. 2019. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Strategijom do novca, šumskog puta i života sela

Osmislili dokument kao pomoć privatnim šumovlasnicima koji žele da unaprede otvorenost šuma

Reginalna razvojna agencija Zlatibor je nedavno objavila dokument Strategija otvaranja privatnih šuma u Užicu i Bajinoj Bašti.

Šumarski inženjeri Đorđe Marić i Savo Bešlić su osmislili dokument u težnji da udruženjima vlasnika privatnih šuma približe problematiku otvorenosti šuma i ponude im smernice za lakšu gradnju šumskih puteva. Širenje mreže šumskih puteva bi povećalo dostupnost biomase i pospešilo razvoj sela.

-         Svima nam je jasno da u selima put bukvalno znači život, a gde ga nema, nema ni života. Zapravo, jedini način da se grade putevi u ovom kraju u ovom trenutku jeste preko Budžetskog fonda za šume Uprave za šume, ističe šumarski inženjer Đorđe Marić, saradnik GIZ-a.

Ističe da u fondu Uprave za šume ima dovoljno novca i da ga udruženja šumovlasnika iz Zlatiborskog okruga rado koriste.

-         Veliko je interesovanje. Region Zlatiborskog okruga je apsolutni lider u Srbiji jer gotovo sva udruženja koja postoje u ovoj zemlji i koja koriste taj novac su odavde. Mi smo na to jako ponosni u uvek to ističemo kao primer dobre prakse. Apelujemo na sve vlasnike privatnih šuma da se udružuju i koriste taj novac da unaprede puteve u svojim selima, da izgrade nove puteve u šumama jer je to jako dobar instrument ruralnog razvoja, poručuje Marić.

Šume se prostiru na oko 44 odsto površine Zlatiborskog okruga koji je svrstan u najšumovitije regione zemlje. Polovina šumskog bogatstva Zlatiborskog okruga pripada privatnim šumovlasnicima. Najviše privatnih šuma je na Tari.

Skoro polovina ukupnog broja aktivnih udruženja deluje na području Bajine Bašte i Užica. Te dve lokalne samouprave, kako se navodi u objavljenom dokumentu, ističu se i po ljudskom resursu, brojem od oko stotinu šumarskih tehničara i inženjera.

Dokument je osmišljen i objavljen u sklopu treće faze projekta Promocija održive upotrebe bioenergije i alata i instrumenata energetske efikasnosti u zgradarstvu u Zlatiborskoj oblasti. Projekat poznat i kao BioEn sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage