Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

31. 01. 2019. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Krajem februara vraćanje na Vrutke(AUDIO)

Snabdevanje građana pijaćom vodom iz cisterni najavljuju sredinom februara

Voda iz akumulacije Vrutci večeras će biti puštena u rekonstruisano i dograđeno postrojenje za preradu vode Petar Antonijević na Cerovića brdu kako bi se sprovela ispitivanja njenog kvaliteta.

Zbog planiranih radova, iz užičkog Vodovoda najavljuju moguć šestočasovni prekid u vodosnabdevanju nakon 23 časa večeras.

Nakon uzorkovanja i ispitivanja vode sa akumulacije Vrutci, koja će biti prerađena u dograđenom postrojenju uz korišćenje najnovijih tehnoloških postupaka, ona će biti ispuštena u kišnu kanalizaciju.

Sistem će ponovo upotrebljavati sirovu vodu sa izvorišta Sušičko vrelo dok za oko deset dana ne budu poznati rezultati analiza vode sa Vrutaka. Iz Gradske kuće najavljuju potom desetodnevni period probnog korišćenja vode iz Vrutaka za tehničke, sanitarno-higijenske potrebe. U tom periodu, oko 50 000 građana Užica snabdevaće se pijaćom vodom iz cisterni. U isto vreme, sprovešće se tri uzastopne analize vode sa Vrutaka u vodovodnoj mreži. Te analize su, kako navode, uslov za zvanično proglašenje vode za potpunu upotrebu za piće.

-         Ukoliko one pokažu da je voda dobrog kvaliteta, očekujemo između 20. i 25. februara da građani nastave, odnosno, počnu ponovo da koriste vodu sa akumulacije Vrutci kao izvora snabdevanja, kaže gradonačelnik Užica Tihomir Petković. Zamolio je građane da budu strpljivi tokom 20 dana navodeći da je to najkraći i najbezbedniji način da se u potpunosti završi najvažnija investicija u gradu u poslednjih deset godina.

Tokom prethodne dve godine, podsećaju, u dve faze je užička firma Jedinstvo rekonstruisala i dogradila fabriku vode na Cerovića brdu po projektu državnog instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi.

-         Za ovaj projekat Vlada RS, posredstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture investirala je 650 miliona dinara, Grad Užice 80 miliona dinara i JKP Vodovod 50 miliona dinara, navode iz Gradske kuće podsetivši da su se zbog finansija radovi izvodili u dve faze.

-         Grad Užice dobio je savremeno, stabilno i pouzdano postrojenje sa novim tehnološkim linijama koje su u potpunosti spremne da prerade vodu iz akumulacije Vrutci, ističu iz Gradske kuće. 

U fabrici vode na Cerovića brdu je prvom fazom radova uveden ozon, a drugom izgrađen objekat sa osam filtera sa aktivnim ugljem, svaki radnog kapaciteta 50 litara u sekundi.

-         Filteri služe da pokupe zaostalo. Imaju jaku upijajuću moć i za sebe vezuju sva neorganska i organska jedinjenja, zaostala u prethodnim tehonološkim procesima. Ako se slučajno pojave miktrocistini, a mislimo da ih neće biti u objektu, ovi filteri apsolutno apsorbuju mikrocistine i poslednja su brana za sve ono što bi eventualno išlo u grad, da ne bude pod kontrolom, objašnjava gradski većnik Dragoljub Kostić podsetivši da je Vodovod osposobio vodozahvat na brani akumulacije u nameri da se voda zahvata sa tri nivoa i iz različitih dubina, posebno iz onih slojeva u kojima je prisustvo algi cijanobakterija najmanje.

Kostić pojašnjava da na jezeru Vrutci nije učinjeno ništa kapitalno kako bi se uklonile cijanobakterije. Po navodima Kostića, postupci uklanjanja algi bi koštali nekoliko desetina miliona evra, radile bi ih strane firme koje nisu sto posto sigurne da bi se problem trajno rešio. Zbog toga je, dodaje, projektant odlučio da modernizacijom fabrike vode reši problem Vrutaka.

 

Agencija za zaštitu životne sredine je prošle godine detaljno ispitivala kvalitet vode u akumulaciji Vrutci. Poslednji rezultati analiza su pokazali da je voda dobrog kvaliteta sa neznatnom koncentracijom algi u akumulaciji koja, kako ističu, ni u jednom slučaju ne može ugroziti kvalitet vode za piće. 

-         Ovi rezultati potvrđeni su detaljnom V, tzv. velikom analizom sirove vode iz akumulacije Vrutci koju je 17. januara 2019. godine uzorkovao Zavod za javno zdravlje iz Užica, dodaju iz Gradske kuće.

JKP Vodovod i Zavod za javno zdravlje nastaviće i ove godine da ispituju vodu na akumulaciji kako bi izabrali pravu dubinu i dopremali do fabrike najkvalitetniju vodu. Izuzetno dobrog kvaliteta je bila voda koju su građani Užica pili tokom četiri godine, odgovorno tvrdi direktor užičkog Vodovoda Duško Ljujić.

Za sada ne najavljuje poskupljenje pijaće vode.

Podsetimo, na Vrutcima su alge, cijanobakterije, uočene krajem 2013. godine. Užička fabrika vode od početka 2014. godine, uz milion evra pomoći Vlade, za vodosnabdevanje koristi alternativno izvorište.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage