Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

21. 01. 2019. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Grad Užice

Osetljivima ne prija, ali bolje nego u petak

Prekoračene granične vrednosti i čađi i čestica PM 10 malo tokom vikenda, više tokom radnih dana prošle nedelje

Nezdrav je tokom vikenda bio vazduh za osetljivu populaciju u Užicu, ali je kvalitet vazduha do ovog jutra bio bolji u odnosu na petak kada je vazduh bio u kategoriji opasnog.

Upozorenja i preporuke sa zakašnjenjem

Zavod za javno zdravlje Užice na svom sajtu objavljuje rezultate merenja kvaliteta vazduha u gradu, ali sa danom zakašnjenja, što je često i razlog negodovanja građana.

Oni su tokom 2015. godine imali priliku da unapred pročitaju prognoze, informacije o predstojećim vremenskim prilikama i obaveštenja o proceni aerozagađenja u gradu za naredna 24 sata.

Procena uslova za pojavu visokih koncentracija zagađujućih materija u prizemnom sloju vazduha u Užicu su bili dostupni te godine zahvaljujući pilot projektu i saradnji Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i lokalne samouprave.

Podsetimo, u realnom vremenu se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu pratiti rezultati merenja kvaliteta vazduha i u Užicu, mada na dnevnom nivou nisu poznati rezultati ispitivanja koncentracija PM10. Automatska merna stanica se od 2010. godine nalazi u Omladinskoj ulici.

Unapređenje sistema izveštavanja o aerozagađenju je predviđeno kao srednjoročna mera u dokumentu Plan kvaliteta vazduha grada Užica.  

Planom je predviđena izrada plana komunikacije sa medijima, veća dostupnost podataka i informacija u realnom vremenu, ali i objavljivanje informacija o koncentraciji zagađujućih materija na javnim LED ekranima.

Plan kvaliteta vazduha, kojeg je za potrebe Grada izradila kragujevačka firma Ekologika Urbo, kao kratkoročnu meru predlaže i da se unapredi monitoring kvaliteta vazduha u gradu. Mera podrazumeva povećanje broja mernih stanica ili parametara koji se ispituju, u težnji da se kvalitetnijom procenom stanja propišu efikasnije mere za smanjenje aerozagađenja.

Užice godinama ima problem sa prekomernim zagađenjem vazduha tokom grejne sezone. Na njegov loš kvalitet najviše utiču individualna ložišta. Procenjuje se da je u gradu oko 16 000 individualnih ložišta, a da se u oko 70 odsto domaćinstava drvo i ugalj koriste za grejanje. Poslednjih godina je porastao broj građana Užica koji se odlučuju za grejanje gasom ili peletom, a raste i broj onih koji merama energetske efikasnosti, sami ili uz finansijsku podšrku lokalne samouprave, pokušavaju da utople svoj dom, smanje troškove, povećaju efikasnost kotlova i korišćenja energenata i time doprinesu smanjenju zagađenja vazduha u gradu. Javni objekti, čiji je osnivač lokalna samouprava, do sredine februara su u obavezi da koriste gas kao primarni energent.

Gas je u Užicu predložen kao najefikasnije oruđe u borbi protiv zagađenosti vazduha.

I dalje su na snazi apeli užičkog Zelenog saveta da se smanji upotreba uglja, ali i automobila.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage