Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

04. 10. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Rastu temperature u stanovima, opada upotreba mazuta

Od 12 kotlarnica užičke Gradske toplane, jedna će kao osnovno gorivo koristiti mazut. Zbog povećanja cene energenta, mogući veći troškovi građana i privrede za centralno grejanje.

Kotlarnice užičke Gradske toplane se od sinoć pale i proveravaju, pa su radijatori topli u prostorijama pojedinih korisnika sistema daljinskog grejanja.

Narednih dana biće provereno funkcionisanje čitavog sistema. Iz JKP Gradska toplana najavljuju podgrejavanje prostorija korisnika u jutarnjim ili večernjim časovima do 15. oktobra i zvaničnog početka grejne sezone.

Radijatori će tokom grejne sezone biti topli od 7 do 21 čas, a ugrejane prostorije tokom grejnog dana biće temperature oko 20 stepeni.

Grejna sezona će trajati do 15. aprila sledeće godine.

Naredna grejna sezona bi mogla da počne 1. oktobra, prema rečima direktora užičke Gradske toplane Zorana Šibalića, zbog sve hladnijih dana krajem septembra i geografskog položaja grada.

Oko 400.000 kvadratnih metara površine greje 12 kotlarnica užičke Gradske toplane koja ima oko 6100 korisnika, civilnog, privrednog i javnog sektora. Njih, možda, očekuju veće cene grejanja jer su energenti poskupeli. Njihova cena, podseća Šibalić, na početku sezone češće varira.

-         Ako bude potrebe, zbog sigurnosti grejne sezone i funkcionisanja preduzeća, možda ćemo morati da tražimo povećanje cena, dodaje Šibalić istakavši da će skok cena uticati na porast broja neplatiša.

Građani Užica za centralno grejanje po kvadratnom metru trenutno izdvajaju 100 dinara sa PDV-om.

Novine sa grejnom sezonom, jedna kotlarnica na mazut
 

Oko kilometar toplovoda je zamenjeno ove godine.

Od ove grejne sezone, kotlarnica Rosulje JKP Gradska toplana Užice, umesto mazuta, koristiće gas kao energent.

Gas će se, kao osnovno gorivo, koristiti u devet kotlarnica, dok će dve kotlarnice javno komunalnog preduzeća, u Koštici i Krčagovu, uz pomoć peleta, i automatskog režima, zagrevati 3.900 kvadratnih metara grejne površine.

Oko 100.000 kvadratnih metara prostora zagrevaće kotlarnica Blok Zlatibor kojoj su priključeni korisnici sa ugašene kotlarnice na mazut u Jug Bogdanovoj. Za grejanje će Blok Zlatibor i dalje koristiti mazut, kako kaže Šibalić, zbog tehničke nemogućnosti konverzije i prelaska na gas.

Nemoguće je priključenje novih, zainteresovanih objekata sa Slanuše na sistem daljinskog grejanja i kotlarnicu Blok Zlatibor, konzuma 15 MW, jer su toplotni kapaciteti popunjeni.

Biće povećani, kaže Šibalić, za godinu, dve, izgradnjom kotlarnice na Međaju, kapaciteta oko 30 MW.

Izgradnjom kotlarnice između autobuske i železničke stanice, kotlarnica Blok Zlatibor biće zatvorena, sistemu daljinskog grejanja će moći da se priključi deo grada preko reke, stekli bi se uslovi i za ukidanje pojedinih kotlarnica u objektima javne namene. Kotlarnica na Međaju koristiće gas kao osnovni energent, mazut kao alternativno gorivo.

Ugalj su kao energent koristile kotlarnice užičke Gradske toplane do 2001. godine. Potom je usledio proces prelaska sa uglja na mazut, a od 2010. godine i na prirodni gas.  

-         Svaka promena čvrstog goriva, pogotovo uglja i naročito mazuta koji imaju izuzetno velike emisije štetnih gasova i suspendovanih čestica, izuzetno je dobra i izuzetno pozitivna, ističe za RAM mrežu gradski većnik zadužen za oblast zaštite životne sredine Dunja Đenić.

Gasifikacija, korišćenje gasa u energetske svrhe, predstavlja starteško opredeljenje grada koji se više od 30 godina suočava sa zagađenjem vazduha tokom grejne sezone.

Emisija štetnih gasova u vazduh se u JKP Gradska toplana Užice, prema rečima direktora Zorana Šibalića, meri na početku, u toku i na kraju grejne sezone. 

Zagađujuće materije su prisutne, ali, kako dodaje Šibalić, dobrim servisiranjem gorionika i utegnućem sistema, Gradska toplana pokušava da ih smanji na nivo ispod dozvoljenog minimuma.

-         Mazut, kao energent, iz godine u godinu je sve lošijeg kvaliteta i to se odražava na emisiju gasova, ističe Zoran Šibalić navodeći da je izuzetno loš kvalitet mazuta bio razlog protesta užičke Gradske toplane i nezadovoljstva o kojem su obaveštene i toplane Srbije, posredstvom Poslovnog udruženja u kojem je 60 toplana, kako kažu, spremnih za novu grejnu sezonu. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage