Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

26. 09. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Užičani se žale da malo znaju o zagađenosti vode

Prva Nedelja prava javnosti da zna u Srbiji obeležena je juče u Užicu uličnom akcijom Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu? Građani Užica su se Deda Mrazu najviše žalili što su uskraćeni za informacije u vezi sa zagađenošću vode. Takođe smatraju da su im nedostižne informacije o socijalnoj pomoći.

Građani Užica su preko Deda Mraza slali pisma u kojima su tražili određene informacije od javnog značaja od državnih organa. Kao što je slučaj sa ovim Zakonom, tako su i Užičani izrazili nezadovoljstvo transparentnošću lokalnih institucija. Pretežno su pisali Deda Mrazu o uskraćenosti informacija u vezi sa sistemskim rešavanjem zagađenosti vode. Takođe, naglasili su da su im nedostižne informacije o socijalnoj pomoći.

Ljudi iz Crte tokom cele ove nedelje obilaze gradove Srbije, razgovaraju sa građanima o informacijama koje im se uskraćuju, a na koje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja imaju pravo.

-  Ova kampanja će biti u našem fokusu posebno opve nedelje, ali će se nastaviti i dalje, jer ćemo i narednih nedelja na različite načine uključujući I ulične akcije i druge vrste okupljanja skretati pažnju javnosti koliko je ovo pravo važno. Mi u CRTI verujemo da Zakon o slobodnom pristupu informacijama I uopšte naše pravo da se informišemo o radu institucija može da bude sačuvano samo ukoliko mi kao građani pokažemo da je ono bitno. Prava koja se nekoriste, ne konzumiraju, prava koja nisu bina, od političara vrlo često budu zanemarena, rekao je za RAM mrežu Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA.

Građani mogu da saznaju više o akciji na sajtu www.srbijadoinformacija.rs.  

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage