Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

25. 09. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Prelazak na gas-prioritet broj 1 u borbi za čistiju sredinu

Gas je predložen kao najefikasnije oruđe u borbi protiv zagađenosti. Od građana se niko nije zainteresovao za ovu temu, sala Gradske kuće bila je poluprazna.

U Užicu je predstavljen Plan kvaliteta vazduha koji predviđa skup kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi žitelji tog grada udisali kvalitetniji vazduh. Kao najbolja i najhitnija mera smanjenja zagađenja predložena je gasifikacija.

Za Užičane nije nikakva novost da je vazduh u zimskim mesecima prekomerno zagađen, a podatak da je svrstan u treću kategoriju kvaliteta zahtevao je donošenje jednog strateškog dokumenta-Plana kvaliteta vazduha. Ovaj plan predviđa 21 meru koje bi trebalo da se preduzmu, ali kao prioritetnu i najbolju u rešavanju ovog problema predložena je gasifikacija.

 

- Osnovni cilj ovog dokumenta jeste da se unapredi kvalitet vazduha za čitavo područje Užica, a pposebno za gradski deo gde je ugroženost najveća. Treća kategorija u koju je vazduh u Užicu svrstan je alarma. U budućem periodu trebalo bi da se te mere sprovedu, rekla je Svetlana Đoković, iz kragujevačke firme EcoLogica, koja je učestvovala u izradi plana.

Ona je navela da su individualna ložišta i dalje veliki problem i veliki zagađivači, ali da je na tom polju ipak nešto promenjeno u odnosu na situaciju od pre tri ili četiri godine.

- Veliki broj kotlarnica je prešao na gas i to se vidi u merenjima koja su pokazala drugačije rezultate u odnosu na ona iz 2014. i 2015. godine. Ipak, gasifikacija je definitivno najprioritetnija u borbi protiv zagađenosti. Na drugom mestu, to je svest građana koja se mora promeniti i na koju se mora uticati. Oni moraju da shvate da ne mogu svašta da lože, naglasila je Đoković.

Dunja Đenić, članica Gradskog veća za oblast životne sredine je podsetila da su ove, kao i prethodnih godina organizovane akcije kako bi građani uveli gas, a najavila je da će se i ubuduće nastaviti sa ovom praksom.

-Mi smo uveli subvenciju za nabavku kotolova baš iz razloga kako bismo povećali broj korisnika ovog energenta. Važno je da se privreda maksimalno priključi na gasovod, rekla je Đenić i dodala da je u planu izgradnja kotlarnice u Međaju koja će kao glavni energent koristiti gas.

Ostale mere koje su predložene ovim planom, su između ostalih, izgradnja obilaznice oko Užica, izrada studije uticaja saobraćaja zagađenosti u Užicu, podsticanje upotrebe alternativnih pogonskih goriva za automobile.

Iako se govorilo o informisanju građana i njihovom uključivanju u važna pitanja koja se tiču zdravlja, njihovo prisustvo na prezentaciji Plana vazduha u Gradskoj kući je izostalo.

- Nažalost niko od građana nije došao. Jedna od mera koju je Plan dao je upravo izrada strategije komunikacije sa građanstvom. Da li mi u nekom momentu grešimo u pristupu sa građanima, da li informacije idu pravim tokom, to je možda pitanje za nas. Vreme je da preispitamo sebe da li smo u nečemu pogrešili, rekla je Đenić i kao primer spone između Grada i građana navela Zeleni savet Grada Užica koji deluje u poslednje četiri godine i sa članovima različitih sektora trebalo bi da predstavlja pravi kanal komunikacije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage