Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

14. 09. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić/Nela Tomić Bogdanović Izvor: Radio Luna/RTS

Do gasa u pola cene

Rok otplate priključka 24 meseca

Skupština akcionara Užice gas-a je krajem avgusta odlučila da se nastavi akcija Užice - čistiji grad, pa će domaćinstva, zainteresovana za prelazak na grejanje prirodnim gasom, ove godine priključak na gasovod plaćati u pola cene, 490 evra plus PDV.

Na 24 jednake rate će plaćati priključak svi koji su sa Užice gas- om potpisali ugovor tokom ove godine. Domaćinstva sa ugovorom o delimičnom priključku i sa plaćenih 200 evra, dodatnih 290 evra i PDV će moći da doplate u 12 mesečnih rata.

Sem roka otplate, uslovi akcije su isti kao i prethodnih godina. Domaćinstvo mora početi da koristi gas do kraja kalendarske godine u kojoj je potpisao ugovor.

Za prelazak na grejanje gasom se od početka godine Užice gas-u prijavilo 200 građana. Oko 300 novih korisnika očekuju iz AD Užice gas-a ove godine. Trenutno ih je više od 1000, od čega je na gas priključeno oko 940 individualnih domaćinstava.

Prema procenama, oko 1 500 domaćinstava imaće mogućnost da se priključi na distributivni sistem Užice gas-a širenjem distributivne mreže trasom koja Zabučjem vodi do Bele Zemlje. Dnevno se radi 300 metara.

-         Posao ide zaista dobro. Očekujemo da ćemo do kraja godine doći skoro do fabrike na Dautovcu, ako vremenske prilike budu dozvoljavale, kaže za RAM mrežu direktor Užice gas-a Milan Sekulić.

Prema procenama, oko 16.000 individualnih ložišta postoji na području grada čiji stanovnici za grejanje većinom koriste drvo i ugalj.

Procene su da čvrst ogrev za grejanje koristi trećina domaćinstava u Srbiji.

Drvo je, prema podacima Agencije za energetiku, najjeftiniji način grejanja domaćinstava. Privukao je ove godine dvostruko veću pažnju građana Srbije nego lane, piše RTS i dodaje da potražnja kao posledicu ima i veću nelegalnu seču šuma.

Nabavka i cepanje jednog kubnog metra drva košta u proseku oko 5.000 dinara. Uz nižu nabavnu cenu, efikasno korišćenje ogrevnog drveta i noviju peć veće korisnosti, do 20 odsto može biti jeftinije grejanje na drvo u odnosu na struju, ugalj, gas.

Za troškove grejanja na gas je potrebno izdvojiti par hiljada dinara više nego za nabavku ogrevnog drveta, ali sa korišćenjem gasa raste i ugododnost i smanjuje se emisija štetnih materija u vazduh.

-         Posle drva, gas je najjeftinije grejanje, s tim što nemate nikakve radnje koje imate prilikom loženja. Najbolja pogodnost je što se gas plaća kad se potroši, ne unapred, kaže Sekulić objasnivši da uštede zavise od niza činilaca poput lokacije kuće i stepena izloženosti vetru, te od izolacije kuće, efikasnosti peći i kotlova, vremenskog perioda grejanja.

Građani koji žele da pređu na grejanje gasom, uz troškove priključka na gas, treba da izdvoje najmanje 1600 evra za projektovanje i ugradnju unutrašnjih gasnih instalacija i nabavku kotla ili peći. Cena investicionih troškova raste nabavkom kotla i peći veće efikasnosti koja se preporučuje poput izolacije stambenog prostora.

Užice se decenijama bori sa lošim kvalitetom vazduha. Među najvećim zagađivačima su individualna ložišta i individualne kotlarnice.

Priključivanje akciji Užice- čistiji grad počinje odlaskom u Užice gas i proverom postojanja tehničkih uslova za priključenje domaćinstva mreži.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage