Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

06. 09. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Radovi na fabrici vode do decembra(AUDIO)

Predviđenom dinamikom, uz nedelju dana kašnjenja, odvijaju se radovi na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za prečišćavanje vode za piće na Cerovića brdu.

U predviđenom roku, početkom decembra, biće završena druga faza radova na rekonstrukciji i dogradnji užičkog postrojenja za prečišćavanje vode za piće Petar Antonijević nakon čega će u preradu vode biti uveden aktivni ugalj, postavljanjem GAU filtera.

-         Računa se da će, posle tretmana aktivnim ugljem, voda za piće biti potpuno odgovarajućeg kvaliteta i da će moći da se koristi i voda sa akumulacije Vrutci, jer to tvrde i projektanti. Mi očekujemo da će to biti tako, kaže Miladin Pećinar koji nadzire tehnološki deo radova na postrojenju na Cerovića brdu.

Pećinar objašnjava da će Užice primenjivati jednu od najnovijih tehnologija koje se u svetu koriste za prečišćavanje vode. Primenjuje se i u Srbiji, kaže, u Novom Sadu, na beogradskom Makišu, u Kruševcu i u malom postrojenju na Kopaoniku.

U Užicu se, na oko 500 kvadratnih metara, gradi objekat sa osam filterskih polja u kojima će biti smešten aktivni ugalj. On se, inače, pravi od kore kokosovog oraha. Uvozi se i prerađuje u kruševačkom Trajalu.  

Uvođenjem aktivnog uglja i izgradnjom objekta sa GAU filterima, biće zaokružena priča, pokrenuta prvom fazom radova, kako navodi tehnički direktor MPP Jedinstva Zoran Radibratović, koordinator projekta rekonstrukcije postrojenja na Cerovića brdu. Podseća da je prvom fazom izvedenih radova fabrika vode dobila ozon i objekte za flokulaciju, koagulaciju i taloženje.

Radibratović navodi da su drugom fazom prevdiđeni elektroradovi i da je planirano, kako navodi, objedinjavanje sistema prve i druge faze i starih sistema u sistem centralnog upravljanja i nadzora nad kompletnim instalacijama, uključujući pripadajuće objekte i deo vodoakumulacije do izlaska vode u grad.  

Podsetimo, od aprila MPP Jedinstvo izvodi radove na drugoj fazi projekta rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode Petar Antonijević.

-         Oko 60 odsto planiranih radova na objektu je urađeno, kaže diplomirani građevinski inženjer Željko Babić koji obavlja nadzor na građevinskom delu druge faze rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode na Cerovića brdu. Navodi da je završena sanacija starog objekta, rezervoara, peščanih i laminarnih filtera.

Od ukupne vrednosti radova u drugoj fazi koja iznosi 309,8 miliona dinara, kako je ranije saopšteno, oko 20 miliona dinara obezbediće Grad Užice iz svog budžeta, a 290 miliona dinara finansira Vlada Srbije posredstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage