Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

26. 08. 2018.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna

Gde se meće smeće?

Letimičnim pogledom na fotografije može se zaključiti da se smeće svugde meće. Samo ne onde gde bi trebalo. Iako naslov možda asocira na akcije primarnog odvajanja otpada ovaj tekst ne govori o tome.

Suvi otpad, PET i staklenu ambalažu ostavićemo za neki drugi put, a sada ćemo se osvrnuti na to gde uopšte naši sugrađani nose đubre iz svoje kuće.

Ne pamtim tačno kada je postalo moderno da smeće iz svoje kuće zavežemo u plastičnu kesu i ostavimo ispred vrata. Pri tom ne mislim na privatne kuće, na svom kućnom pragu koji ni sa kim ne deliš možeš da držiš biljku ljudožderku, kaktus, kantu sa ostacima današnjeg ručka. Svejedno, zavisi od afiniteta. E, sasvim je druga stvar kada živiš i zgradi, i komšija se, dok žuri na posao, saplete o tvoj zavežljaj sa ljuskama od jajeta, sadržajem pepeljare, kutijom od keksa. Koji iz nekog, nedokučivog razloga nije u kontejeneru nego u hodniku zgrade. Valjda je bitno skloniti otpad dalje od svog nosa, a za komšije i slučajne putnike namernike koga je briga. Do daljnjeg zavežljaj leži i čeka da ga njegov vlasnik lansira na konačno odredište-najbliži kontejner.

Ipak, glavni junak ove nedeljne priče nije nedužno smeće koje čeka da bude bačeno kao zaboravljeni kućni ljubimac. Ono je nekako već postalo domaće. Nova opasnost primećena je na Aleksića mostu. Stanari ulice Lazara Mutape primetili su uljeza koji pretenduje da postane domaći. Poslednjih meseci viđen je kako se širi u dvoštu preko puta Maksija. Glomazan je i nije ga lako pomeriti. Njegovo otpadništvo gospodin Kabasti otpad. Ili možda preciznije rečeno-stari kučni inventar koji više nikome ne treba-stolice, fotelje, ormari. Poslagani u krugu od tri kvadratana metra oko kontejnera. Sve je tako jednostavno. Ako se seliš ili renoviraš stan višak samo izručiš ispred zgrade. Ko će se još mučiti da zove Bioktoš i pita kada nose kabasti otpad? Ili firme koje se bave tim? Zar tako nešto uopšte postoji?

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

27.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 09:12

postoji li ?

Sve ste dobro napisali . Jedino što mi u zgradama nismo ništa preduzeli , da upravnik prijavi nesavesne koji smeće ostavljaju ispred vrata komunalnoj inspekciji na primer . Ili da , ako postoje firme koje se bave odnošenjem kabastog otpada , da se njihovi podaci objave , telefon , e-mail, .., u gotovo svakoj zgradi , da bi se mogli kontaktirati . Ako i pored toga ne bude efekta , kažnjavati skupštine stanara , nema druge .

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage