Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

08. 08. 2018. Novi Pazar

Autor: Radio Luna Izvor: Beta/Radio Luna

Novi Pazar gradi toplanu na biomasu na proleće 2019. godine

Ukupna vrednost izgradnje toplane na biomasu i toplovoda u Novom Pazaru je 3,6 miliona evra.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević je najavio da bi izgradnja toplane na biomasu mogla da počne na proleće iduće godine i da će ona biti u funkciji naredne grejne sezone.

Suljević je dodao da je studija o mogućnostima proširenja toplotnog konzuma pokazala da bi nova toplana na biomasu mogla da greje oko 170.000 kvadrata novih korisnika.

-         Studija je pokazala da imamo dobar konzum, ali neiskorišćen. Veliki broj javnih ustanova u centru grada, poput Gradske uprave, pojedinih škola, vrtića, novoizgradjenih stambenih zgrada ili industrijskih postrojenja nije priključen na sistem daljinskog grejanja. Svima ćemo ponuditi ekonomski prihvatljivu cenu kako bi se, umesto izgradnje sopstvenih mini toplana, odlučili za priključenje na novi gradski toplovod, istakao je Suljević objasnivši da će stara toplana započeti grejanje, ukoliko radovi ne budu završeni do početka grejne sezone, a da toplana na biomasu može kasnije biti priključena na toplovod.

On je za radio Sto plus rekao da veruje da će lokalna samouprava u narednih mesec dana postići dogovor o kupovini četiri parcele, mukupne površine oko 1,5 hektara od Holding kompanije Rašk, koja je u stečaju.

-           Istovremeno ćemo raditi i na izradi idejnog projekta i ostale dokumentacije kako bismo do kraja godine dobili gradjevinsku dozvolu. Nakon toga, očekujemo da Ministarstvo energetike i Kancelarija za javna ulaganja raspišu tender i izaberu izvodjača radova koji bi na proleće sledeće godine moga da počne izgradnju. Radovi bi trebalo da traju pet ili šest meseci, kazao je Suljević.

On je naglasio da je kašnjenje u realizaciji projekta došlo zbog promene vlasti na republičkom nivou, na čelu Ministarstva rudarstva i energetike, ali i u menadžmentu nemačke KfW banke koja kreditira ceo posao.

Ukupna vrednost izgradnje toplane na biomasu i toplovoda u Novom Pazaru je 3,6 miliona evra.

Podsetimo, projekat izgradnje deset toplana na biomasu u Srbiji i prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije je vredan 27 miliona evra, od kojih je 20 miliona zajam KfW banke. Ona će dati i grant od dva miliona evra, dok je Vlada Švajcarske obezbedila pet miliona evra bespovratnih sredstava.
Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima KfW banke i Vlade Švajcarske, potpisao je prošle godine ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage