Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

03. 08. 2018. Užice

Autor: Radio Luna/foto iz arhive Izvor: Radio Luna/Grad Užice

Užice primer dobre prakse u sprovođenju mera za unapređenje energetske efikasnosti

Finansijska podrška za energetsko i estetsko uređenje objekata

Užice je uz Kruševac, primer dobre prakse u Srbiji u sprovođenju mera za unapređenje energetske efikasnosti, izjavio je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić navodeći da se lokalna samouprava aktivnije uključila u rešavanje problema sa aerozagađenjem, u težnji da unapredi kvalitet vazduha.

-         Mere podrške energetskoj efikasnosti su svakako jedan od segmenata u rešavanju ovog krupnog problema koje dugoročno treba da omoguće da udišemo kvalitetniji vazduh u našem grad, rekao je Nešić.

Podsetio je da će blizu 200 vlasnika porodičnih kuća dobiti subvenciju grada za mere energetske efikasnosti na objektima u kojima žive. Pomoć do skoro polovine ukupno potrebnog iznosa dobiće za izradu termoizolacije, zamenu stolarije i nabavku kotlova na energetski prihvatljivija goriva. Oko 350 vlasnika individualnih domaćinstava je protekle tri godine dobilo podršku Grada, posredstvom javnog konkursa za mere energetske efikasnosti. Za te mere, Grad je ukupno uložilo do sada oko 30 miliona dinara.

Uz subvencije lokalne samouprave i posredstvom javnog konkursa osmišljenog radi podsticanja očuvanja što većeg broja fasada, mogu se obnoviti i dotrajale fasade stambenih zgrada.

-         Imamo mere podrške koje je Grad Užice uveo prvi u Srbiji, vezane za kolektivno stanovanje, odnosno za stambene zgrade kojih u Užicu ima dosta i za koje Grad izdvaja novac drugu godinu za redom. Tu smo omogućili skupštinama stanara da se prijave i da zavisno od lokacije i tipa zgrade mogu da dobiju prilično velika sredstva i iskoriste jedinstvenu priliku da urede fasade, ne samo energetski već i estetski, a znamo da je po novom zakonu to obaveza stanara, istakao je Nešić.

Javnim konkursom biće obnovljene fasade na sedam zgrada, dok je, podsetimo, finansijskom podrškom lokalne samouprave prošle godine obnovljen spoljašnji izgled četiri stambene zgrade u centru grada, odnosno Novakovićeve kuće, zgrade Beli dvor, zgrade u Nikole Pašića i na Slanuši. 

Oko pet miliona dinara je ukupno prošle godine izdvojeno iz gradskog budžeta za sufinansiranje obnove fasada zgrada, odnosno oko polovine potrebnog iznosa po objektu ili subvencijom od 80 odsto u slučaju zgrade koja je zaštićeno kulturno dobro.

Nešić podseća da se ove godine u Užicu izrađuje dokumentacija, a da će sledeće godine početi radovi na sedam objekata, obuhvaćenih Projektom energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji, u okviru švajcarske Strategije saradnje u Srbiji na polju održive energetike i gradova otpornih na klimatske promene.

Podsetimo, energetska sanacija i mere energetske efikasnosti biće primenjene na užičku OŠ Nada Matić, te na izdvojeno odeljenje te škole u Gostinici. Energetski će biti obnovljene i škole Aleksa Dejović u Zlakusi i Krvavcima, škola Miodrag Milovanović Lune u Karanu, užički vrtić Poletarac i objekat Odeljenja psihijatrije u Opštoj Bolnici Užice.

Investicija u Užicu je vredna oko dva miliona evra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage