Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

16. 07. 2018. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Oprezno prilikom korišćenja vode za piće sa javnih česmi

Ispitivanja na teritoriji Užica pokazala da je voda higijenski ispravna na pet javnih česmi, uz one priključene na gradski vodovod

Ispitivanja Zavoda za javno zdravlje Užice su pokazala da je voda sa osam javnih česmi na području Užica higijenski neispravna za piće sa bakteriološkog i fizičko- hemijskog aspekta, zbog čega se ne može koristiti za piće.

Sa 22 javne česme na području grada voda je higijenski neispravna sa bakteriološkog aspekta, što znači da voda nije zdravstveno bezbedna za korišćenje i da se može koristiti u vanrednim okolnostima, ali isključivo nakon prokuvavanja.

Desankina česma na Čakovini ima higijenski neispravnu vodu za piće, kako se navodi, sa fizičko- hemijskog aspekta.

Analize ZZJZ Užice su pokazale da je higijenski ispravna voda za piće sa pet javnih česmi, odnosno sa javne česme Jovanova voda u Vrelima, Jovanova voda na Jelovoj Gori, Vidića česme u Adi, Spalovića česma u Sevojnu, javna česmae kod Šarganskog tunela u Kremnima. Voda se može koristiti za piće i sa javnih česmi koje su priključene na gradski vodovod i koje se, kako se navodi u izveštaju, redovno kontrolišu.

Povremeno, uglavnom jednom godišnje, kontrolišu se ostale javne česme na teritoriji grada. Zbog neredovnih kontrola se sanitarno- higijensko stanje javnih česmi ne može se sagledati.

Savetuje se opreznost prilikom korišćenja vode za piće sa javnih česmi, alternativnih objekata vodosnabdevanja.

-         Vodni objekti su kaptaže koje se ne održavaju redovno, a vode su izvorske- sirove, što znači da ne prolaze kroz postupke prečišćavanja i dezinfekcije, navodi se u Izveštaju o kontroli javnih česmi na teritoriji grada Užica i dodaje da je neophodna sanacija vodnih objekata. Preporučuje se redovno održavanje javnih česmi i navodi da je poželjan redovan, kontinuiran monitoring kvaliteta vode za piće sa javnih česmi.

Higijensku ispravnost vode sa javnih česmi na teritoriji grada je ispitivao Zavod za javno zdravlje Užice na zahtev Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Užica.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage