Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

04. 07. 2018. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Grad Užice

Subvencijom do energetske efikasnosti više od 170 kuća i stanova

Kotao na gas uz podršku Grada nabaviće 90 prijavljenih na konkurs. Za sada 36 vlasnika kuća dobija subvenciju za izolaciju spoljnih zidova.

Grad Užice je objavio listu sa imenima vlasnika porodičnih kuća koji će, posredstvom konkursa, dobiti finansijsku podršku za mere energetske efikasnosti na kućama u kojima žive.

Pojedine liste su proširene nakon što je užička skupština usvojila rebelans budžeta i time opredelila dodatnih četiri miliona dinara za mere energetske efikasnosti, ali i nakon što su neiskorišćena sredstva sa pojedinih mera preusmerena na druge.

Ukupno 90 vlasnika porodičnih kuća dobiće subvenciju od Grada za nabavku kotlova na prirodni gas. Za tu meru je ukupno izdvojeno 5, 4 miliona dinara.

Rebalansom budžeta Grada Užica i preraspodelom neiskorišćenih sredstava sa drugih mera se povećao i fond za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova. Lista je proširena, pa će 36 vlasnika kuća dobiti subvenciju za tu meru za koju je ukupno izdvojeno oko 4,3 miliona.

Moguće je i dodatno proširenje liste za tu meru i, kako navode iz Grada, zavisiće od utroška sredstava namenjenih za prvih 36 objekata, po kriterijumu najvećeg broja bodova.

Povećao se na 25 i broj onih koji će, posredstvom javnog konkursa, dobiti subvenciju za nabavku i ugradnju stolarije. Moguće je da će dodatno biti proširena lista za meru za koju je ukupno opredeljeno dva miliona dinara.

Grad je opredelio million dinara za sufinansiranje nabavke 16 kotlova na gas u stambenim zgradama koje nemaju mogućnost priključenja na gradski toplovod. Kotlove na gas nabaviće vlasnici deset stanova u stambenim zgradama. Neiskorišćenih 400.000 dinara je raspoređeno na druge mere energetske efikasnosti koje su predviđene javnim konkursom.

Kotlove na pelet, uz finansijsku pomoć lokalne samouprave, nabaviće 16 prijavljenih za tu meru konkursa za koju je ukupno izdvojeno 1,5 miliona dinara.

Prigovori na donete odluke Grada se mogu podneti Gradskom veću narednih pet dana.

Inače, korisnici subvencija bi do 15. oktobra trebalo da sprovedu mere. Finansijsku pomoć Grada za troškove radova i nabavku materijala i kotlova, u visini do polovine potrebnog novca po objektu sa PDV-om, građani mogu očekivati najkasnije 45 dana nakon što podnesu zahtev za povraćaj novca. Zahtevi se podnose do 31. oktobra.

Od 2015. godine Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj raspisuje javni konkurs kako bi, sufinansiranjem mera, povećao energetsku efikasnost kuća i smanjio zagađenje vazduha u gradu sa oko 16. 000 individualnih ložišta. Do sada je 240 vlasnika porodičnih kuća iskoristilo pomoć Grada. Zahvaljujući primenjenim merama na objektima, prema rečima gradskog većnika Dunje Đenić, vlasnici kuća u gradskom području su uštedeli oko 20 odsto energenata po grejnoj sezoni. Inače, u tom periodu u Užicu je vazduh godinama prekomerno zagađen.

Među najvećim zagađivačima su individualne kotlarnice i ložišta u gradu. Većina individualnih domaćinstava u Užicu za grejanje koristi drva ili ugalj. Ukoliko se koristi loš kvalitet energenata, ili usled nepravilnog procesa sagorevanja, štetne i opasne materije se dimnim gasovima iz ložišta emituju u atmosferu. Te zagađujuće čestice u vazduhu potencijalno utiču na porast obolelih o respiratornih, kardiovaskularnih, malignih i drugih bolesti.

Manje izbacivanje štetnih čestica u vazduh, uz upotrebu manje količine goriva, moguće je nakon izolacije stambenog i poslovnog prostora, ali i nabavkom kotlova i peći sa boljim procesom sagorevanja, čišćenjem dimnjaka i kotlova, upotrebom kvalitetnijeg ekološkog goriva i njegovim efikasnim korišćenjem.

Upotrebom prirodnog gasa, atmosfera se manje zagađuje. Kako nam je ranije predočeno, na distributivni sistem AD Užice gas-a je priključeno oko 1010 korisnika, od toga više od 930 individualnih domaćinstava. Gradska toplana ima oko 6.100 korisnika koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja u gradu sa procenjenih 74. 000 stanovnika.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage