Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

20. 05. 2018. Užice

Autor: Svetlana i Marko Majkić Izvor: Radio Luna

Da li oprostiti roditeljima?

Iz dana u dan, majka dolazi s posla namrštena. Dok ulazi u kuću, prezrivo gleda svoje dete dok ga ispituje da li je završilo sve svoje obaveze. Prva tema koju pokreće je koju je ocenu dobilo u školi i da li je završio domaći zadatak. Postavlja detetu visoke ciljeve a propušta da prepozna i nagradi njegov trud

Iz dana u dan, majka dolazi s posla namrštena. Dok ulazi u kuću, prezrivo gleda svoje dete dok ga ispituje da li je završilo sve svoje obaveze. Prva tema koju pokreće je koju je ocenu dobilo u školi i da li je završio domaći zadatak. Postavlja detetu visoke ciljeve a propušta da prepozna i nagradi njegov trud.

Često mu šalje poruke da nije dovoljno dobro, da bi trebalo da bude drugačije, da ne bi trebalo da ima svoje zahteve, mišljenje i osećanja (drugačija od majčinih). Insistira da bezpogovorno sluša učiteljicu, da prihvati krivicu kada ga stariji grde bez pravdanja i opravdavanja i da se ne svađa sa drugom decom. Nema vremena i želje da ga sasluša dete i govori mu da je dosadno i prezahtevno. Oštro i sa negodovanjem odgovara na detetove želje da mu nešto učini ili kupi i postavlja mu visoke zahteve kao uslov da bi mu ispunila neku želju. Kada je dete uplašeno ili tužno, majka reaguje rečima: „Hajde, trgni se! Pa šta bi ti hteo?“ Ili u blažoj varijanti kaže mu: „Zašto to gledaš tako crno, pa, nije baš sve baš tako...“ Kada je odmorna i raspoložena, promeni se i pokuša da priđe detetu nežnije ali ukoliko ono ne odgovori sa očekivanom dozom entuzijazma ona ga ponovo kritikuje da je nezahvalno i da mu je nemoguće ugoditi.

Ova majka veoma voli svoje dete. Njene lične obaveze i problemi su preteški za nju i ona nema snage da se sa njima nosi i izbori. Svom detetu želi sreću i uspeh u budućnosti zbog čega ga pritiska i strogo vaspitava. Često, ona se samo ponaša onako kako su se njeni roditelji ponašali prema njoj.

Na žalost, dete koje se vaspitava na ovakav način neće postati ono što je njegova majka želela da postane. Ovo dete će se razviti u nesigurnu, nesamouverenu osobu koja ne ume da postavi granice u odnosu sa drugim ljudima, koje će prihvatati inferiornu poziciju i čija će osećanja, misli i postupci snažno zavisiti od ponašanja drugih ljudi prema njoj. Neće umeti da autentično i smelo izrazi svoje želje, potrebe i osećanja. Osećaće se neprihvaćeno, nedovoljno dobro i nedovoljno sposobno i depresivno.

Jedna od prepreka izlasku iz ovog začaranog kruga je i vaspitni imperativ da se o roditelju ne sme pomisliti ništa loše, da se svaki njegov postupak mora razumeti, opravdati i da mu se sve mora odmah i brzo oprostiti.

Potrebno je znati da je praštanje roditeljima dugotrajan i neprijatan proces koji neizostavno uključuje faze tugovanja, ljutnje, besa, straha, anksioznosti a ponekad i depresije. Psihoterapijsko savetovanje pruža veliko olakšanje, podršku i putokaz kroz ovaj težak i bolan proces.

Svetlana i Marko Majkić

Praktičari transakcione analize, Sertifikovani treneri emocionalne pismenosti i psihoterapijski savetnici pod supervizijom

Psihologika Užice

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage