Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

09. 05. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: N1/Srna/Reuters

Turisti sve veći uzrok globalnog zagrevanja

Ekspanzija turizma u svetu komplikuje globalne napore u cilju usporavanja klimatskih promena

Domaći i međunarodni turizam je odgovoran za osam odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte, što je četiri puta više nego što se ranije mislilo, objavljeno je u najnovijoj studiji koju je izradio Univerzitet Sidnej.

Turizam, uključujući letove, hotele, hranu, ali i prodaju suvenira, emitovao je ekvivalent od 4,5 milijardi ugljen-dioksida 2013. godine, ili osam odsto svih gasova sa efektom staklene bašte čiji je izvor čovek. To je povećanje u odnosu na 3,9 milijardi 2009. godine.

Najveći pojedinačni činilac predstavljaju avionski letovi.

-         Preporučujemo manje letova i više ostati na Zemlji ako je moguće i koristiti javni prevoz, rekao je jedan od autora studije Arunima Malik sa Univerziteta Sidnej.

Glavni autor studije Manfred Lenzen rekao je da bi avionske karte trebalo da budu mnogo skuplje što bi pokazalo kakvu štetu izazivaju gasovi sa efektom staklene bašte.

Prema sadašnjem trendu, kako se navodi u studiji, turizam kao industrija emitovaće 6,5 milijardi tona ugljenika do 2025. godine, što je čini najbrže rastućim izvorom gasova koji zagrevaju planetu, a koje vlade pokušavaju da smanje. Očekuje se da će ukupan broj putnika biti udvostručen na 7,8 milijardi godišnje do 2036. godine, saopštila je Međunarodna asocijacija za avio-saobraćaj (IATA).

Prema ranijim procenama, turizam je činio od 2,5 do tri odsto svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage