Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

02. 05. 2018.

Autor: Srna Izvor: N1

Zagađenje vazduha odnese sedam miliona života godišnje

Oko sedam miliona ljudi umre na godišnjem nivou od posledica zagađenja vazduha, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija u najnovijem izveštaju.

Zagađenje vazduha na otvorenom prostoru odnelo je 4,2 miliona života 2016. godine, dok je zagađenje u domaćinstvima zbog određenih energenata i tehnologija odnelo oko 3,8 miliona života u istom periodu, navodi se u izveštaju. 

Ti podaci su jednaki broju umrlih iz prethodnog istraživanja koje je objavljeno prije dve godine.

Nivo zagađenja vazduha i dalje je na veoma opasnom nivou u mnogim delovima sveta. Prema najnovijim podacima, svaka deveta od deset osoba udiše vazduh koji sadrži visok nivo zagađivača.

Više od 90 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha dešava su u zemljama srednjeg ili niskog standarda, većinom u Aziji i Africi, a za njima slede neke zemlje istočnog Sredozemlja, Evrope i dve Amerike, prenosi DPA.

"Zagađenje vazduha preti svima, ali najsiromašniji i oni najmarginalizovaniji snose najveći teret", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus. 

"Neprihvatljivo je da više od tri milijarde ljudi, većinom žena i dece, i dalje udišu smrtonosna isparenja i dim, svaki dan koristeći zagađene peći ili energente u svojim kućama. Ako ne preduzmemo hitne mere po pitanju zagađenja vazduha, nikada nećemo postići cilj održivog razvoja", rekao je on. 

Prema istraživanjima SZO, zagađenje vazduha je ključni faktor rizika za neprenosive bolesti, uzrokujući jednu četvrtinu, odnosno 24 odsto svih smrtnih slučajeva od bolesti srca, 25 odsto od moždanog udara, 43 odsto od plućnih bolesti i 29 odsto od raka pluća.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage