Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

24. 04. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Radovi na proširenju deponije kasne godinu dana(AUDIO)

Pojedina rešenja u glavnom projektu treba da se doprojektuju, kaže Milosavljević.

Skoro godinu dana kasne radovi predviđeni prvom fazom projekta stabilizacije i proširenja tela deponije Duboko, kako navodi izvršni direktor Nedeljko Milosavljević, zbog potrebe da se pojedina projektantska rešenja u glavnom projektu izmene.

Milosavljević kaže da je što pre potrebno iznaći kompromisna rešenja koja će izvođače vratiti na gradilište na kojem je od aprila prošle godine, kako navodi, vrlo malo urađenog.

Ukoliko mehanizacija dugo bude čekala nova projektanska rešenja, za koje donacijom, inače, nije planiran dodatan novac, kako objašnjava Milosavljević, postoji mogućnost da se plaćaju penali. Ukoliko projektantskih rešenja ne bude, tražiće se i snošenje odgovornosti za projekat vredan 170.000 evra kojeg je izradila grčka projektantska kuća Enviroplan.

Podsetimo, projekat stabilizacije i proširenja tela deponije je izradio Enviroplan, a tehničku kontrolu Građevinski fakultet iz Beograda. Radove na stabilizaciji i proširenju tela deponije bi trebalo da izvodi konzorcijum Unieco sa francuskom firmom SADE koja posluje u okviru firme Veolia group. Nadzor za izvođenjem radova je poveren Civil inženjering-u, Instituta za građevinarstvo Banja Luka.

Prvom fazom projekta su bile predviđene mere stabilizacije, radovi na ojačanju cevi kod Turskog potoka i izgradnja ćelije za odlaganje otpada u podnožju Turskog potoka. Predračunska vrednost te prve faze radova iznosi 2,5 miliona evra. Novac je obezbedila Razvojna agencija Kraljevine Švedske SIDA, posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Oko dva miliona evra je potrebno za drugu fazu projekta čiji je početak najavljen ove građevinske sezone. Tom fazom su planirani radovi na izgradnji dve ćelije za odlaganje otpada. Prema ranijim najavama, novac će obezbediti država.

Kako je ranije rečeno, projekat je osmišljen sa ciljem da se duplira sadašnji deponijski prostor od 580.000 kubnih metara, a period korišćenja deponije produži za deset do 12 godina, prema sadašnjim količinama otpada koje se deponuju.

Prema rečima Milosavljevića, blizu 300 tona otpada se dnevno dopremi i deponuje na deponiju, a izdvoji oko sedam posto ukupno doveženog otpada iz Užica, Čačka, Čajetine, Bajine Bašte, Požege, Arilja, Kosjerića, Ivanjice i Lučana.  

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage