Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

18. 04. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja?

Mitrović istakao da je ugalj neizbežni energent za proizvodnju struje u sledećih deset godina

Srbija oko 65 odsto struje proizvodi u elektranama na ugalj čije su rezerve oko 3,3 milijarde tona, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije Ivan Janković tokom međunarodne stručne konferencije Uloga uglja u proizvodnji električne energije, dodavši da se radi na istraživanju novih ležišta uglja.

-         U Srbiji su termoenergetska postrojenja građena u vreme kada nisu važili standardi EU u oblasti zaštite životne sredine, pa je nivo zagađenosti vazduha iznad maksimalno dozvoljenih količina, podsetio je Janković na konferenciji u Beogradu.

Elektroprivreda Srbije, prema njegovim rečima, ulaže maksimalne napore da bi dostigla standarde EU u zaštiti životne sredine i zbog toga planira investicije od jednu milijardu evra.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja u EPS-u Slobodan Mitrović istakao je da je ugalj oslonac u proizvodnji struje u Srbiji, a da ga i Evropa koristi u značajnoj meri jer godišnje uveze oko 180 miliona tona tog energenta.

-     Ukupno instalisana snaga proizvodnih kapaciteta EPS-a je 7.326 megavata, od čega 4.390 otpada na 22 termobloka, rekao je Mitrović i dodao da Srbija deli četvrto i peto mesto u Evropi po proizvodnji uglja, posle Nemačke, Poljske, Turske i Češke.

Mitrović je rekao da su bilansne rezerve uglja Srbije zajedno sa Kosovom oko 16 milijardi tona.

-       Oko 76 odsto rezervi uglja nalazi se na Kosovu, rekao je Mitrović. Istakao je da je ugalj neizbežni energent za proizvodnju struje u sledećih desetak godina jer nema drugog izbora.

On je rekao da je uvođenje sistema upravljanja kvalitetom uglja jedan od najvažnijih projekata EPS-a u koji će biti investirano 152 miliona evra. 

Predsednik Komiteta za površinsku eksploataciju uglja Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije Vladimir Pavlović je rekao da ugalj ostaje dominantan u proizvodnji struje jer, kako je naveo, proizvodnja iz obnovljivih izvora ima svoja ograničenja.
-              Ulaganje u obnovljive izvore je izlobirao svetski biznis da bi napravio ogromne profite. Ta proizvodnja, osim male ekonomičnosti ima i razna druga ograničenja, a jedno je da traži ogromne prostore za postrojenja, pa se investicije usporavaju, rekao je Pavlović. Istakao je da Nemačka proizvodi manje struje iz obnovljivih izvora od Srbije, oko 13 odsto.

Pavlović je rekao da termoelektrane zagađuju životnu sredinu oko jedan odsto i da nisu uzročnici klimatskih promena.

Evropske zemlje, kako je objasnio pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije Ivan Janković, odložile su gašenje zastarelih termoenergetskih postrojenja sa 2015. do 2025. godine, što, kako je dodao, potvrđuje da je ugalj i dalje ugalj dominantan u proizvodnji električne energije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage