Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

30. 03. 2018. Užice

Autor: Svetlana i Marko Majkić Izvor: majkic.edu

Suoči se sa "reket" osećanjima...

To je ono osećanje koje su roditelji i nama važni ljudi podržavali kao poželjno i prihvatljivo...

Luka samo što nije eksplodirao od besa. Šef mu je prigovorio zbog jednog posla  koji nije bio prioritetan sa čijim završetkom je kasnio. Luka već nedeljama radi prekovremeno i jedva se bori sa premorom, stresom i obimom posla. Trudio se da utiša nalet mržnje i jedva se suzdržavao da verbalno i fizički ne nasrne na šefa.

Misleći kako mu je naneta nepravda osećao je snažnu  ljutnju. Ipak, Luka nije mogao a da ne primeti da se, ustvari, šef prema njemu ophodi sa poštovanjem, uvažavanjem, razumevanjem i i da ga u stvari moli da navedenom poslu da viši prioritet i završi na način i u vreme koje Luka bude smatrao najadekvatnijim.

Snažan bes je kod Luke zamenio  stid jer je Luka svestan svojih neželjenih i retko opravdanih naleta besa koje godinama pokušava ali ne uspeva da spreči ili kontroliše. Najsnažniji osećaj samoprezira Luka oseća kada kod kuće bude iznenadno prek prema supruzi i deci koju zna i fizički da kazni. Svestan je toga da njegovi postupci nisu u redu i veoma pati zbog toga. On zna da su njegova osećanja neadekvatno doživljena i ispoljena i spreman je da traži pomoć.

Luka iz našeg primera se bori sa takozvanim „reket“ osećanjima. Reket osećanje se može objasniti kao ono osećanje koje su roditelji i važni drugi podržavali kao poželjno i prihvatljivo. Ovo osećanje je nametano detetu umesto osećanja koje je dete zaista osećalo( ili trebalo da oseća) jer su roditelji smatrali da je to osećanje nepoželjno i štetno.

Devojčice će često čuti: „Ružna si kad plačeš, mnogo si lepša kad se smeješ.“ Zato će mnoge devojčice kad osete autentično, istinsko osećanje tuge, umesto da zaplaču ili odtuguju pokušati da zabave, nasmeju ili na na neki način ugode osobi koja je izazvala njenu tugu.  

Luki je bilo zabranjivano da oseća strah. U detinjstvu, kada bi ga druga deca napadala ili kad bi ga neko uplašio on bi otrčao kod majke da zatraži zaštitu. Iz želje da pripremi Luku za izazove sveta u kome odrasta, majka bi prekorila Luku za strah, narugala bi mu se i nazvala ga slabićem i ohrabrila ga da se naljuti i suprotstavi. Kada bi Luka uspeo da prevaziđe strah i zaista se potuče sa vršnjakom koji ga je napadao, majka je prema Luki pokazivala ponos, prihvatanje i ljubav.

Danas, kada Luka oseti strah: da nije dobro uradio posao, da ga žena ne voli, da ne ume da vaspita decu... on automatski oseti i izrazi bes i ljutnju, jer je u detinjstvu naučio da je to bio siguran i najefikasniji način da se oseti vrednost, uteha, prihvatanje i ljubav. 

Psihološkim savetovanjem možete doći u kontakt sa svojim istinskim osećanjima i učiniti svoj život autentičnim.   063 66 38 12

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage