Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

23. 03. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Grad Užice

Do kraja godine vodosnabdevanje Užičana iz akumulacije Vrutci

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović i gradonačelnik Užica Tihomir Petković potpisali su danas ugovor vredan 310 miliona dinara za drugu fazu rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode u Užicu, koja će omogućiti da se 70.000 građana Užica do kraja 2018. godine ponovo snabdeva vodom s akumulacije “Vrutci“.

U zgradi Vlade danas je potpisan i Ugovor o izvođenju radova koji su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i u ime izvođača, konzorcijuma na čelu sa preduzećem “Jedinstvo” iz Sevojna, direktor te firme Mića Mićić. 

Od ukupne vrednosti radova u drugoj fazi koja iznosi 309,8 miliona dinara, oko 20 miliona dinara obezbediće Grad Užice iz svog budžeta a 290 miliona finansira Vlada preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


“Cilj Vlade Srbije je da svaki grad u Srbiji ima zdravu pijaću vodu. Kad sam u decembru bila u Užicu, rekla sam da je Ministarstvo obezbedilo novac u budžetu i da ćemo ove godine trajno rešiti pitanje vodosnabdevanja u Užicu. Danas smo potpisali ugovor za radove u drugoj fazi vredne 310 miliona dinara, sa ciljem da za osam meseci, koliko po ugovoru traju radovi, fabrika izgrađena pre 38 godina bude kompletno rekonstruisana i da 70.000 građana Užica mogu ponovo da se snabdevaju vodom s akumulacije “Vrutci”, rekla je Mihajlovićeva posle potpisivanja ugovora u Vladi Srbije. Ona je dodala da od izvođača očekuje da, kao i u prvoj fazi, radove završi, u dogovorenom roku i kvalitetu, kako bi građani Užica dobili fabriku koja će služiti i budućim generacijama Užičanki i Užičana.  

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković, rekao je da je rekonstrukcija i dogradnja fabrike vode najvažniji projekat za ovu generaciju Užičana i da rešava problem vodosnabdevanja za generacije koje dolaze. “Hvala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, potpredsednici Mihajlović i Vladi Srbije što su izdvojili 5,5 od ukupno šest miliona evra za ovaj projekat”, rekao je Petković. Direktor “Jedinstva” iz Sevojna, Mića Mićić, rekao je da je ova kompanija, koja je realizovala i prvu fazu radova, spremna da završi projekat u celosti. “Nema razloga da  projekat ne bude realizovan u roku, imamo kapacitet za to i sledeće nedelje mogu da počnu radovi”, dodao je Mićić. Radovi u drugoj fazi rekonstrukcije i dogradnje postrojenja za prečišćavanja vode “Petar Antonijević” u Užicu, podrazumevaju uvođenje u tehnološki proces prerade vode tehnologiju filtriranja vode filterima sa aktivnim ugljem, koji potpuno eliminišu uticaj algi, čime će se omogućiti potpuno bezbedno korišćenje vode iz akumulacije Vrutci. Za to je neophodno izgraditi kompletno nov objekat sa odgovarajućom opremom i laboratorijom, što će biti urađeno kroz drugu fazu radova, kao i završetak rekonstrukcije starih objekata, peščani filteri i taložnici.  

Prva faza radova sa ukupnim ulaganjem od 400 miliona dinara, od kojih je 360 miliona obezbedilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, realizovana je u 2017. godini. Sa radovima izvedenim u prvoj fazi dobijena je značajno poboljšana tehnološka linija prerade vode, sigurnost u snabdevanju grada vodom i ugrađena najsavremenija oprema za tretman voda.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage