Naslovna  |  Užički kraj  |  uPoMoc  |  JKP Duboko Užice dobitnik sertifikata za doprinos u uštedi emisije ugljen- dioksida
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

01. 03. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: JKP Duboko Užice/Sekopak

JKP Duboko Užice dobitnik sertifikata za doprinos u uštedi emisije ugljen- dioksida

Od 374,29 tona u 2016. godini

JKP Regionani centar za upravljanje otpadom Duboko Užice je među dobitnicima sertifikata Sekopaka o doprinosu u uštedi emisije ugljen- dioksida, saopštili su na sajtu iz Dubokog.

-         Sertifikat, koji se odnosi na 2016. godinu, uručen je JKP Duboko Užice za doprinos smanjenju količine emisije ugljen- dioksida od 374,29 tona, saopštili su iz tog javno- komunalnog preduzeća.  

Kako su naveli iz kompanije Sekopak, koja je inače 29.11.2017. godine po treći put organizovala dodelu CO₂ sertifikata, Republika Srbija je u 2016. godini uštedela 26.922 tone CO2, od kojih je 20.946 tona (78%) učešće Sekopaka sa partnerima. Uštede su ostvarene, kako je navedeno iz Sekopaka, zahvaljujući sakupljanju ambalažnog otpada i primenom produžene odgovornosti proizvođača.

-         Ključ visokog procenta učešća Sekopaka u odnosu na druge operatere sistema jeste u modelu saradnje sa privatnim sakupljačima i javnim komunalnim preduzećima, čime se postiže izbalansirano učešće svih vrsta ambalažnog otpada (karton, plastika, staklo, metal, drvo) u sastavu ambalažnog otpada, navodi se u saopštenju Sekopaka koje je objavilo JKP Duboko.

Kompanija Sekopak je jedan od vodećih operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom na teritoriji Republike Srbije i član je svetske organizacije PRO Europe. Od 2006. godine, kako navode,  čini da hiljade tona ambalažnog otpada završi u pogonima za reciklažu.

Primarna selekcija otpada je jedan od ključnih elemenata u razvoju oblasti upravljanja amabalažnim otpadom, navela je prilikom dodele sertifikata novembra prošle godine generalna direktorka kompanije Sekopak Violeta Belanović Kokir.

-         Da bismo to postigli potrebno je značajnije sakupljanje ambalažnog otpada u komunalnom sektoru, potrebno je da se uključe lokalne samouprave i da operateri sistema zajedno sa njima razvijaju i postavljaju sistem sakupljanja ambalažnog otpada, rekla je generalna direktorka kompanije Sekopak Violeta Belanović Kokir istakavši da sve navedeno doprinosi uštedi CO₂ i kontroli klimatskih promena.

Prema Programu poslovanja JKP Duboko Užice za 2018. godinu se navodi da se u 2018. godini očekuje prijem između 250 tona i 350 tona otpada radnim danima. Inače, u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice se doprema otpad iz devet lokalnih smaouprava osnivača.

Kako se navodi u Programu poslovanja za ovu godinu, kapaciteti preduzeća omogućavaju ekološki pouzdan transport, tretman i deponovanje komunalnog otpada iz Regije Duboko koja na površini od 5.300 km2 obuhvata 335 naselja sa oko 350.000 stanovnika

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage