Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

23. 02. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/srbija.gov.rs

Upotrebom novijih motornih vozila do čistijeg vazduha

Predstavnici Asocijacije su naveli da jedan motor Euro 3 kojeg ima većina uvezenih starijih polovnih automobila zagađuje životnu sredinu koliko i 26 motora Euro 6.

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan se saglasio sa delegacijom Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova da postoji potreba da se podstakne uvoz novijih motornih vozila u Srbiju i time omogući smanjenje zagađenja, saopštilo je Ministarstvo nakon sastanka i razgovora o pitanju naplate eko-takse za motorna vozila i mogućnostima za promenu sistema.

Predstavnici Asocijacije su rekli da je u Srbiji sve više vozila starih i više od jedne decenije, što ima, kako navode, zabrinjavajući uticaj na životnu sredinu. Naveli su da jedan motor standarda Euro 3, kakve ima većina uvezenih starijih polovnih automobila, zagađuje životnu sredinu koliko i 26 motora novijeg standarda Euro 6. 
-                    Jedan od ozbiljnih ekoloških problema u Srbiji je katastrofalan kvalitet vazduha u mnogim gradovima. Nisu tu problem samo kotlarnice, tu je i saobraćaj kao jedan od glavnih uzročnika zagađenja koje ozbiljno ugrožava zdravlje stanovništva. Naš interes je da se borimo za što bolji kvalitet vazduha, a siguran sam da je svima interes da živimo u boljoj i čistijoj Srbiji, rekao je Trivan.

On je, kako se navodiu saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, izrazio podršku inicijativi da se iznađu rešenja koja će uticati na stimulisanje uvoza novijih vozila i smanjenje pritiska na životnu sredinu u celini.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage