Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

08. 02. 2018.

Autor: Radio Luna/Beta Izvor: Beta

Trivan: Srbiji potrebno 300 sistema za preradu otpadnih voda

Prvi prioritet Ministarstva za zaštitu životne sredine su otpadne vode, od 300 potrebnih sistema za preradu, samo pet rade na zadovoljavajući način, kaže za N1 Trivan

Ministar Vlade Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan je izjavio da u Srbiji dobro funkcioniše tri do pet sistema za preradu otpadnih voda, a da je potrebno da ih bude oko 300.

On je za televiziju N1 rekao da je u osnovi problema novac i da je za rešavanje problema otpadnih voda potrebno pet milijardi evra.

-         Da bi se rešio ovaj problem, ne može se rešiti preko noći, ne možete za godinu dana izgraditi 300 sistema. Da sada imate pet milijardi evra na računu, nemate projektno-tehničku dokumentaciju, rekao je Trivan.

Podsetimo, Evropska komisija je 2015. godine odustala od izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Užicu, zbog protivljenja građana i probijenih rokova lokalne vlasti. Inače, centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je planirano da se izgradi u naselju Gorjani, a za tu investiciju je bila namenjena donacija od 15,2 miliona evra, za koliko se država Srbija zadužila kod KfW banke i EU. Taj novac je potom preusmeren za gradnju postrojenja za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Vranju. 

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda se od novembra prošle godine gradi na Zlatiboru, na Obudojevici. Prema tadašnjim najavama, to postrojenje ukupne vrednosti četiri i po miliona evra bi trebalo da bude gotovo za godinu dana.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage