Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

31. 01. 2018. KIna

Autor: Hina Izvor: 021.rs

Kina gradi laboratoriju za analizu zagađenja mora

Kinesko ministarstvo saobraćaja planira da izgradi prvu laboratoriju specijalizovanu za uzorkovanje i analizu zagađenja mora i okeana nakon izlivanja nafte, objavio je lokalni list "Nauka i tehnologija".

 

Kina troši oko 200 miliona juana godišnje za hitno istraživanje zagađenja okeana nakon izlivanja nafte, ali tehnološka ekspertiza nije još potpuno primenjiva jer nema potrebnu laboratoriju.
 
Gradnja laboratorije planira se u severnom lučkom gradu Tianjinu u zalivu Bohai, i za početak će uložiti 400 miliona juana (50 miliona evra). Ulaganje će se usredsrediti na projekte ekološke zaštite i sigurnosti saobraćaja na moru.
 
Do danas samo Sjedinjene Države i Francuska imaju laboratorije sposobne da hitno sprovedu uzorkovanje i analizu zagađenja mora nakon izlivanja nafte.
 
Iranski tanker Sanči sudario se početkom januara s teretnim brodom nekih 160 nautičkih milja od kineske obale i u more se izlio ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat, koji je opasniji za okolinu od sirove nafte.
 
U toj najvećoj katastrofi koju je izazvao tanker u zadnjih nekoliko desetina godina nafta se razlila Istočnim kineskim morem na području većem od 100 kvadratnih kilometara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage