Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

30. 01. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Sok od cvekle na putevima umesto soli

Mnoge agencije saveznih država i lokalnih vlasti traže načine za smanjenje upotrebe soli pošto je njen uticaj na životnu sredinu sve očigledniji.

Američki stručnjaci strahuju da so za puteve štetno utiče na vode u SAD, pa se u želji da ih učine bezbednijim okreću soku od cvekle, šećernom sirupu melasi, ali i ostacima iz proizvodnje piva i sireva.

So je decenijama najjeftiniji i najefikasniji način za smanjenje broja saobraćajnih nesreća i povreda pešaka tokom zimskih oluja, ali istraživači sada navode brojne dokaze da bacanje na puteve više od 20 miliona tona soli godišnje povećava salinitet stotina jezera, naročito na severoistoku i srednjem zapadu SAD.

To ugrožava sve stanovnike tih voda, od riba i žaba do sićušnih organizama zooplanktona.

Koncentracija hlorida u nekim američkim jezerima i rekama učetvorostručena je u poslednjih 50 godina, dok je u nekoliko njih povećana sto puta.

So na putevima stvara milijarde dolara štete svake godine, izazivajući koroziju automobila, puteva i mostova, a sada se javlja i sve više znakova da njena upotreba čini slanijim vodene ekosisteme.

Mnoge agencije saveznih država i lokalnih vlasti traže načine za smanjenje upotrebe soli pošto je njen uticaj na životnu sredinu sve očigledniji.

One se zbog toga okreću visokotehnološkoj opremi za efikasnije posipanje soli, preciznijoj vremenskoj prognozi za odredjivanje vremena posipanja, kao i organskim aditivima koji pomažu vezivanju soli za pločnik.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage