Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

17. 11. 2017. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Ja selektujem! A ti?: Ekološke uštede i rezultati za ponos

Mala promena u ponašanju pojedinca kumulativno može imati sjajne ekološke efekte, a informisanje sugrađana o prednostima reciklaže treba da dovede do promene odnosa prema otpadu...

Oko 160 tona selektovanog otpada, odnosno papira, plastike, tetrapaka i limenki, prikupljeno je u užičkim osnovnim i srednjim školama tokom pet godina sprovođenja primarne selekcije otpada.

-          Od ukupne količine, papira je 106 tona, plastike oko 38 tona i tetrapaka i limenke više od 17 tona. Kada se ovi podaci preračunaju u ekološke brojeve, dobijamo rezultate za ponos, ističu iz Udruženja nastavnika Opstanak.

Iz Opstanka navode da je reciklažom 106 tona spaseno najmanje 1278 stabala, imajući u vidu, kako navode, da je zajednu tonu papira potrebno poseći 12 stabala. Iz Opstanka dodaju da je selektovanjem, potom i reciklažom 38 tona plastike spaseno više od 72 tone nafte, imajući u vidu podatak da je za jedan kilogram plastike potrebno 1,9 kilograma nafte.

-         Reciklažom 17 tona limenki smo uštedeli električnu energiju dovoljnu za potrošnju četvoročlane porodice i to u 20 godina, navodi u saopštenju zamenik predsednika Udruženja nastavnika Opstanak Dušica Ristović, uz podatak da se reciklažom jedne limenke uštedi električne energije dovoljno za rad sijalice od 100w i to dva sata.

-         Zamislite ekološke uštede ukoliko bi se svi građani angažovali u pravcu primarne selekcije, pitaju se članovi Udruženja nastavnika Opstanak i dodaju da bi podaci o ekološkim uštedama bili značajniji ukoliko bi se primarna selekcija odvijala i na teritoriji grada.

Edukativni posteri sa ekološkim uštedama, u sklopu projekta nazvanog Ja selektujem! A ti?, biće postavljeni, kako navode iz Opstanka, u sve škole, predškolske ustanove, vrtiće, na oglasne table javnih institucija u gradu, potom na mestima okupljanja većeg broja sugrađana, u težnji da podstaknu građane na razmišljanje i korake koji vode ka unapređenju sistema primarne selekcije u Užicu.

-         Mala promena u ponašanju pojedinca, kumulativno može imati sjajne ekološke efekte, a informisanje sugrađana o prednostima reciklaže treba da dovede do promene odnosa prema otpadu, od "đubre" prema  "sirovina", navode iz Opstanka i ističu da im je želja da narednih godina  primarna selekcija postane poželjna navika žitelja Užica. 

Projekat Ja selektujem! A ti? je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Grad Užice. Među saradnicima u projektu su zaposleni u Regionalnoj deponiji Duboko, učenici i nastavnici Umetničke škole, učenici i nastavnici biologije u školama u gradu.

Podsetimo, Udruženje nastavnika Opstanak okuplja biologe koji žive i rade na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage