Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

uPoMoc

17. 10. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Toplo u 400.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora?

Grejna sezona zvanično počela i u Užicu

Grejna sezona u Srbiji je zvanično počela 15.oktobra. Radijatori 6015 korisnika usluga Gradske toplane u Užicu, u pojedinim delovima dana su bili topli od 6. oktobra, zbog niskih dnevnih temperatura i usled toplih proba.

Oko 400.000 kvadratnih metara površine stambenog i poslovnog prostora, koliko ukupno zagreva užička Gradska toplana, grejaće se ceo dan ukoliko temperature budu niže od 12 stepeni. U slučaju viših dnevnih temperatura, kako za Radio Lunu i RAM mrežu kaže direktor JKP Gradske toplane Užice Zoran Šibalić, grejanja će biti ujutru i uveče.

Sve je spremno i za sada sve funkcioniše kako treba, kaže Šibalić navodeći da energenata ima u dovoljnim količinama. Podseća da je to živi sistem i da su problem mogući. Kako bi se predupredila pucanja na toplovodima, koji su, inače, stari 30 do 40 godina, ove godine je zamenjeno dva kilometra toplovoda, posebno onih problematičnih koji su pucali, kako kaže Šibalić.

-         Prošle godine smo imali blizu 3000 kubika vrele vode gubitka, što je veliki iznos. To je negde oko pet miliona gubitka za Gradsku toplanu, navodi Šibalić istakavši da je još potrebno zameniti oko šest kilometra toplovoda, a da je i sledeće godine u planu da se oko dva kilometra toplovoda zameni novim.

Stara je više od godinu i po dana cena grejanja koja, kako podseća Šibalić, za domaćinstva iznosi 89,79 dinara sa PDV- om po kvadratnom metru, dok za uslugu grejanja privrednici i povlašćeni budžetski korisnici plaćaju 112,24 dinara po metru kvadratnom. 

Od ukupnog broja fizičkih lica koji koriste usluge Gradske toplane, deset odsto njih su hronični dužnici, kako kaže Šibalić. Ističe da Gradska toplana od tih dužnika potražuje oko 110 miliona dinara. Sa privredom i povlašenim budžetskim korisnicima, problema u plaćanju nema, dodaje Šibalić.

Većih problema nema ni sa količinom izduvnih gasova, proizvoda sagorevanja, koji se, kaže Šibalić, kontrolišu na početku, u sredini i na kraju grejne sezone.

-         Tokom prethodne sezone je sve bilo u granicama normale, kaže direktor Gradske toplane Užice. Ističe da se posebno vodi računa tokom procesa sagorevanja mazuta koji pravi problem oko zagađenja vazduha.

-         Pokušavamo da budemo u granicama dozvoljenog, dodaje Šibalić podsetivši da od 13 kotlarnica u gradu, osam koristi gas, tri kotlarnice kao energent koriste mazut, dve pelet.  

Šibalić ne negira konstataciju da je prošle grejne sezone bilo crnih oblaka iznad stambenih zgrada, objasnivši da se crni dim pojavljuje samo u momentu paljenja.

-         To je problem sa blokom Zlatibor. Trudimo se da se to ne dešava. Tu je problem gorionik, a i sama kotlarnica je stara 50 godina. Jedva čekamo da tu kotlarnicu zatvorimo jer je u izuzetno lošem stanju, kaže Šibalić.

Oko pedeset godina stara kotlarnica Blok Zlatibor, koja koristi mazut jer iz tehničkih razloga ne može da pređe na gas, biće zatvorena izgradnjom kotlarnice na Međaju. Gas će biti osnovni energent kojeg će koristiti nova kotlarnica.  

-         To će biti veliki pomak jer ćemo tada imati uslove da deo grada  preko reke Đetinje ima mogućnost da se prikači na daljinsko grejanje, ističe Šibalić. Sledeću godinu navodi kao vreme početka gradnje, ukoliko, kako kaže, ne bude problema. Bilo ih je do sada sa papirologijom, kako navodi, posebno sa dobijanjem lokacijskih dozvola.

Problemi sa papirologijom i traženjem dozvola su bili jedan od razloga i što kotlarnica u Jug Bogdanovoj nije zatvorena ove godine. Ugasiće je, prema navodima Šibalića, sledeće godine, kada vremenski uslovi to dozvole.

Do 15. aprila, inače, traje grejna sezona, ali će u slučaju nižih temperatura do 1. maja biti tople prostorije oko 26 odsto grada, koliko je, prema navodima Šibalića, priključeno na sistem daljinskog grejanja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage