Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Iz prve ruke

09. 10. 2017. Požega

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Iseci pa nalepi u Požegi

Do 22. oktobra

Ispeci pa nalepi, naziv je izložbe autorke doc. Andree Palašti, koju će od večeras imati priliku da vidi publika Kulturnog centra Požega.

Izložba je nastala saradnjom sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu. Čine je radovi studenata Akademije čija se istraživanja, kako se navodi u pozivu, baziraju na pojmu aproprijacije i kolažiranju različitih vizuelnih formi.

-         Pojam aproprijacije u domenu istorije umetnosti ukazuje na situaciju u kojoj neko umetničko delo usvaja, prisvaja i izlaže izvesne elemente nekog drugog predmeta. Ovakav čin premeštanja vizuelnog elementa iz jednog konteksta u drugi može se povezati i sa kolažnom tehnikom u kojoj se kroz postupak izdvajanja elemenata, te ponovnim spajanjem u novu celinu menja vizuelni izgled ali i značenje same slike kao celine. Koristeći se strategijama kolažiranja, montažom i rekonstrukcijom zatečenih/nađenih predmeta (slika!), predstavljeni radovi ukazuju na različite funkcije kolaža koja se ogleda u tehničkom i konceptualnom pristupu materijalu. Tehnički, odnosno formalni pristup materijalu koristi kolažni element u rešavanju autonomne likovne strukture, dok konceptualni pristup naglasak stavlja na kolaž kao oblik proizvodnje značenja unutar prostora umetnosti i kulture/društva (Šuvaković). U tom svetlu, intervenišući (kolažirajući) unutar već postojećih vizuelnih oblika, predstavljeni autori seku – spajaju – lepe različite likovne i kulturološke procese. Oni ukazuju na jedan analitički metod rada u kojem se povezuju različiti kulturološki artefakti čija se predodređena značenja usmeravaju, menjaju i transformišu u zavisnosti od intencije i intervencije autora. Proizvodeći različite vizuelne (i zvučne) objekte kroz nekoliko potpuno drugačijih pristupa kolažu, izložba Iseci pa nalepi, ukazuje na performativnu prirodu vizulenog materijala, ali i same umetnosti, na njenu neodredivost značenja, kao i na mogućnost konstantnog izvođenja različitih i novih značenja, navodi se u pozivu urednice likovnog programa Slađane Petrović Varagić.

Otvaranje izložbe je zakazano za 20 sati.

Ispeci pa reci se u požeškoj Gradskoj galeriji može pogledati do 22. oktobra. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage