Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

eUE

05. 12. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Do roditeljskog dodatka bez hrpe papira

Mame i tate novorođenih beba u Užicu od danas mogu da se prijave za roditeljski dodatak onlajn, i to u porodilištu.

Ova usluga deo je projekta Bebo, dobrodošla na svet, a sama prijava za roditeljski dodatak biće veoma jednostavna i zahtevaće samo nekoliko minuta.

 Nakon što se roditelji izjasne da žele dete da prijave elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta. Istovremeno sa ovim prijavama, od danas će moći da se podnosi i zahtev za roditeljski dodatak.

-Od jutros je krenuo i roditeljski dodatak da se radi u užičkom porodilištu. Znači, roditelji više neće imati obavezu da idu po opštinama, Centru za socijalni rad da skupljaju papire za roditeljski dodatak. Sada će im biti mnogo lakše, neće morati nigde da idu, a sve im stiže da kućnu adresu. Otvara im se i nov račun u pošti gde će se uplaćivati novac za roditeljski dodatak, rekla je za RAM mrežu Jelena Šuljagić, ginekološko-akušerska sestra u bolnici u Užicu.

Ona je objasnila da su roditelji do sada gubili i po nekoliko sati obilazeći različite službe i kompletirajući papirologiju.

-To je bilo dangubno, majke su morale da ostavljaju bebe tih prvih dana, i idu od šaltera do šaltera. Sada je potrebno da oba roditelja donesu lične karte i da se saglase da hoće da se prijave za roditeljski dodatak, pojašnjava Šuljagić.

Informacioni sistem Bebo, dobro došla na svet u užičkom porodilištu je počeo da radi u novembru 2016. godine.  Projekat omogućava roditeljima da na jednostavniji način upišu dete u matičnu knjigu rođenih, dobiju prijavu državljanstva i prebivališta, kao i zdravstveno osiguranje za bebu.

-         Elektronska prijava beba se radi več dve godine kod nas u porodilištu. Do sada se radio samo izvod iz knjige rođenih koji roditelji dobijaju na kučnu adresu. Bebe budu prijavljene s prebivalištem u SUP-u i zdravstvene knjižice novorođenčeta stižu na kućnu adresu, kaže Šuljagić.

Roditelji mogu da se odluče da neku od ovih usluga ne obave elektronski. Takođe, ako žele, do potrebnih dokumenata mogu da dođu na stari način.

-         Nismo do sada imali ni jednu primedbu, roditelji su zadovoljni. Već nam dolaze drugi put porodilje koje su posle prvog porođaja na ovaj način prijavile decu. Veoma su zadovoljne, ni jedna nije drugi ili treći put odbila da se to uradi na novi način, objašnjava naša sagovornica.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage