Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

eUE

24. 10. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Ograničiti deci vreme ispred ekrana

Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine, a trećina ispitanih roditelja nema dovoljno znanja kako bi ih zaštitili od zloupotreba, pokazalo je istraživanje UNICEFA. Rezultati istraživanja prikazani su na Pedagoškom fakultetu u Užicu.

Ključni nalazi istraživanja pokazali su da se većina dece sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine. Deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju sa oko pet godina, a mlađi od pet godina već u trećoj godini života. Sa druge strane, trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umeli da ih zaštite od mogućih zloupotreba. O tome koliko je bitno uputiti decu kako da koriste digitalne uređaje pričala je Jelena Žunić Cicvarić iz užičkog Centra za prava deteta.

- Jedna analogija može biti primer kao kada pustimo dete u more. Mi ga nećemo samo baciti i reći "hajde plivaj", već ćemo ga naučiti da pliva. Isto je i u digitalnom svetu i svetu interneta. Mi prvo moramo da naučimo dete kako bezbedno da koriste, a onda im dati mogućnost  za to. Deca uzrasta od četiri do osam godina ne smeju nikada sama da koriste internet, roditelj uvek mora biti prisutan, objasnila je ona i dodala da i roditelj mora da obogati kompetencije iz oblasti korišćenja digitalnih uređaja i interneta kako bi mogao da usmeri dete.

Rezultati ovog, u kombinaciji sa ranijim istraživanjima koja su rađena na većem broju ispitanika, kao i postojećim trendovima u svetu, pokazuju da deca koriste digitalne uređaje u sve ranijem uzrastu.

-Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj.  Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu, navela je dr Dobrinka Kuzmanović, sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prema preporukama stručnjaka deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da provode vreme ispred TV ekrana, računara, tableta, pametnog telefona. Predškolcima bi to vreme trebalo ograničiti na jedan sat. Za decu ovog uzrasta važno je i da digitalne tehnologije koriste kroz igru, uz podršku odraslih – roditelja i vaspitača.  Za decu stariju od pet godina, preporuka je da roditelji ustanove jasna pravila i ograničenja u korišćenju tehnoloških uređaja.

Udruženje vaspitača zlatiborskog okruga predstavilo je rezultate istraživanja na Pedagoškom fakulteta u Užicu. Ovo istraživanje sprovedeno je u okviru projekta Bezbedan internet za celu porodicu u kojem je osim UNICEFA učestvovala kompanija Telenor u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta.

Tekst je deo projekta E- UE iz naše fotelje kojeg sufinansira Grad Užice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage