Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

eUE

27. 08. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Kompjuterski miš umesto penkale

Roditelji do sada nisu mogli da proveravaju ocene od kuće, ali bi uskoro i to trebalo da zaživi

Od 1. septembra elektronski dnevnici bi trebalo da se uvedu u sve škole u Srbiji. Nekoliko osnovnih i srednjih škola u našem gradu u prethodnoj školskoj godini već je počelo da koristi ovu novinu. Kao prednost ističu preciznu i sveobuhvatnu evidenciju, veću kontrolu i transparentnost u radu. Ono što bi moglo da koči ovaj proces je neadekvatna tehnička oprema.

 O iskustvima sa digitalizacijom iz prve ruke razgovarali smo sa direktorima jedne užičke osnovne škole i gimnazije.

Obrazovna ustanova koja se može pohvaliti da je među prvima učestvovala u pilot projektu uvođenja e-dnevnika je OŠ Slobodan Sekulić. Oni su od prvog dana prošle školske godine papirne dnevnike zamenili digitalnim. Posle niza godina upisivanja časa mastilom, nastavnici su promenili dnevnu rutinu. Naliv pero zamenili su mišem, a dnevnik lap topom.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otvorilo je jedan pilot projekat koji je imao za cilj da uvede elektronske dnevnike pre svega zbog sveobuhvatnije evidencije, i da se u neko dogledno vreme omogući roditeljima komunikacija sa školom preko interneta. Sada očekujemo novi softver da bismo i u ovu školsku godinu krenuli sa elektronskim dnevnicima, rekao je za RAM mrežu Rafailo Jelisavčić, direktor OŠ Slobodan Sekulić.

U dnevnik se upisuju sve generalije koje se tiču deteta: ocene, izostanci, rasporedi rekreativnih i vannastavnih aktivnosti. Ono što je važno je da se ocene moraju davati u propisanom roku, pa je tako kontrola veća. Jelisavčić veruje i da će transparentnost biti mnogo izraženija u odnosu na pre. Takođe, smanjuje se mogućnost greške i subjektivnosti u ocenjivanju i pruža kompletan uvid u napredak učenika, u rad profesora i škole.

Iako je u početku bilo bojazni kako će se snaći sa digitalnim dnevnicima, nastavnici su dobro prihvatili promenu. Kod uvođenja elektronskih dnevnika, važno je da škola tehnički može da podrži takav poduhvat. Peta osnovna već nekoliko godina koristi pametne table, video bimove, kompjutere, a internet konekcija je obavezna. To je i bio jedan od razloga zašto je među 200 škola širom Srbije izabrana da učestvuje u pilot projektu.

Kao velika prednost e-dnevnika ističe se svakodnevna komunikacija sa roditeljima putem interneta.  Ipak, ta mogućnost još nije zaživela u praksi. Roditelji još nisu dobili pristupne šifre kako bi mogli da proveravaju ocene i izostanke svoje dece. Čeka se zeleno svetlo od Ministarstva prosvete, a direktor Jelisavčić veruje da će ta mogućnost biti realna od 1. septembra.

-  Mi još nismo dobili tu informaciju od ministarstva, mislim da će se to uvesti od početka školske godine. I to je jedan od bitnijih benefita koji će porodice imati. Roditelj će uz svoju saglasnost dobiti kodnu oznaku kojom ulazi u poziciju svoga deteta i može da prati od kuće njegov rad-na koju je temu odgovarao, kakva je povratna informacija nastavnika o njegovom radu, nagovestio je Jelisavčić.

Mnogi će reći da ovom novinom deca baš i neće biti oduševljena jer će roditelj virtuelno moći u svakom trenutku da zaviri u učionicu i otkrije neku ocenu koje je dete možda htelo da sakrije. S druge strane, retko koji roditelj će se pobuniti što će imati tu opciju na raspolaganju.

-  Moja ćerka kreće u peti razred u septembru. Osim e-dnevnika čekaju je i standardne promene u tom uzrastu-nastavnici, mnogo više predmeta nego ranije. Meni se dopada ova promena, ali ne zato što ću moći da špijuniram svoje dete, nego zato što će svaki nastavnik moći da vidi samo svoju rubriku, odnosno da prati ocene koje je dao iz svog predmeta. Verujem da će to biti pravednije, jer neće biti „prepisivanja“ ocena od kolege. Ne može dete podjednako da zna svaki predmet, rekla nam je Olivera, majka učenice petog razreda u OŠ Nada Matić.

Proces uvođenja e-dnevnika teče postepeno. Neke škole kao što su Stari grad priključiće se već od 1. septembra, dok će OŠ Kralja Petra II e-dnevnike koristiti od polugodišta. U aprilu elektronske dnevnike je uvela i Užička gimnazija. Do kraja školske godine uporedo je vođen dnevnik u papirnom i elektronskom izdanju, dok će se u septembru potpuno preći na digitalni.

- Svim nastavnicima, a posebno odeljenskim starešinama je olakšan rad. Neke stvari koje su se radile „peške“ sada će biti brže i svima dostupne. Ima mana, i one se tiču samog funkcionisanja opreme. Koliko koja škola uspe da obezbedi bolju opremu, i funkcionisanje elektronskog dnevnika će biti bolje, rekao je za RAM mrežu Vukadin Simović, direktor Užičke gimnazije i objasnio da gimnazija poseduje računar i internet vezu u svakom kabinetu, ali da oprema jeste malo starija.

 

 

Tekst je deo projekta E- UE iz naše fotelje kojeg sufinansira Grad Užice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage