Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

UEko

04. 12. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić/ foto i anketa: Nela Tomić Bogdanović Izvor: Radio Luna/ZZJZ Užice

Opasno i gore nego tokom vikenda(AUDIO)

Kod užičke biblioteke izmereno blizu šest puta više od dozvoljene dnevne koncentracije čestica PM 10.

Građani Užica su i tokom ponedeljka, do jutros do 9 sati, udisali vazduh okarakterisan kao opasan, s tim što je u odnosu na vikend porasla koncentracija čestica PM 10 na skoro šest puta više od dnevno dozvoljenog.

Užice tokom ponedeljka na mernom mestu kod užičke Narodne biblioteke, u sklopu lokalne mreže monitoringa, beleži 294 mikrograma zagađujućih čestica PM 10 po metru kubnom na osnovu kojih je izračunat indeks kvaliteta 588. 

Prekoračene su i koncentracije čađi, više od duplo od dozvoljenog. Kod užičke pijace je tokom ponedeljka izmereno 135 mikrograma čađi po metru kubnom, dok je granična vrednost 50.  

Prekoračenja graničnih vrednosti PM 10 su svrstala užički vazduh tokom vikenda u kategoriju opasnog.

U vazduhu je u subotu bilo pet puta više koncentracija čestica PM10 od dnevno dozvoljenog. U nedelju koncentracije tih grubih suspendovanih čestica malih dimenzija premašuju granične vrednosti za četiri puta.

Zbog prekoračenja godišnjih i dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10, vazduh u Užicu je prošle godine svrstan u treću kategoriju, a Užice u prekomerno zagađene gradove. 

Užice i Valjevo, podsetimo, prošle godine beleže najveća prekoračenja dnevno dozvoljenih koncentracija PM10. U Valjevu ih je tokom jednog dana bilo 806, u Užicu 409 mikrograma po metru kubnom, pokazuje Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2017. godine.

Podsetimo, kako nam je nedavno rečeno iz Gradske kuće, Užice očekuje odluku Ministarstva zaštite životne sredine oko dobijanja saglasnosti na nedavno izrađen i javnosti predstavljen dokument Plan kvaliteta vazduha grada. Taj akcioni plan podrazumeva kratkoročne i dugoročne mere za unapređenje stanja. Mere će postati obavezujuće ukoliko Užice dobije saglasnost ministarstva, potom i užičke skupštine.

U Užicu je danas padala kiša. Iskustvo pokazuje da se sa dolaskom kiše zagađenje vazduha smanjuje. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage