Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

UEko

26. 11. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/ZZJZ Užice/Agencija za zaštitu životne sredine/Beta

Vazduh vrlo nezdrav, gas obavezan(AUDIO)

U poslednjih sedam dana, tri dana vrlo nezdravog vazduha

Vrlo nezdravo bilo u Užicu

Građani Užica su tokom vikenda udisali vazduh okarakterisan kao vrlo nezdrav, pokazuju poslednje objavljeni podaci na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice. Izračunati indeks kvaliteta vazduha u nedelju je iznosio 218. Od nedeljnog jutra do devet sati ovog ponedeljka u Užicu je za više od duplo prekoračena granična vrednost suspendovanih čestica PM10, a povećano je bilo i prisustvo čađi.

Najveća prekoračenja graničnih vrednosti čestica PM10 tokom novembra su zabeležena u subotu. Vazduh je bio vrlo nezdrav, indeks kvaliteta 262, izmerene koncentracije čestica PM10 – 131, a dozvoljeno je 50 mikrograma po metru kubnom.

I prošle nedelje je vazduh u Užicu bio lošeg kvaliteta. Zagađenje vazduha je bilo najveće u utorak. Građani su 20. novembra udisali vazduh okarakterisan kao vrlo nezdrav, zbog više od duplo prekoračene granične vrednosti suspendovanih čestica PM10.

Vazduh okarakterisan kao vrlo nezdrav je zabeležen u Užicu i prvog novembarskog dana.

Užice u novembru beleži pet dana sa zadovoljavajućim kvalitetom vazduha. Vazduh je bio dobar samo jedan dan, 17. novembra.

-         Od 1. novembra se uočava značajno povećanje koncentracija čađi. Ne dolazi do povećanja koncentracija sumpor dioksida i značajnog povećanja azot dioksida, navodi za RAM mrežu načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Užice dr Olivera Janjić.

Zagađenje vazduha u Užicu je sezonskog karaktera i prisutno je tokom grejne sezone.

-         U oktobru je bilo čak deset dana sa povišenim vrednostima suspendovanih čestica i osam dana sa povišenim vrednostima koncentracije čađi. Prate se i koncentracije sumpor dioksida i azotovih oksida, ali u oktobru nisu uočene povećane vrednosti u odnosu na granične vrednosti, dodaje za RAM mrežu dr Olivera Janjić.

Samo gas

Javni objekti na teritoriji grada Užica, čiji je osnivač lokalna samouprava, i ove grejne sezone biće u obavezi da za grejanje primarno koriste prirodni gas, odlučilo je Gradsko veće Užica u težnji da se smanji zagađenje vazduha.

Osim u slučajevima kada prirodni gas nije dostupan na tržištu, obavezu da ga koriste do sredine februara naredne godine, u periodu povećanog aerozagađenja, imaće pravni subjekti sa sedištem na teritoriji grada Užica kojima je Grad osnivač, te objekti kojima lokalna samouprava iz budžeta finansira troškove grejanja i kojima je finansijski pomogla konverziju grejanja na gas.

-         To se pre svega odnosi na javna preduzeća, ustanove, školske objekte, predškolske i druge ustanove kojima je Grad osnivač, navodi za RAM mrežu gradski većnik zadužen za oblast zaštite životne sredine Dunja Đenić.

U odluci Gradskog veća se navodi da su ti javni objekti dužni da koriste prirodni gas kao energent i u slučaju da je manja cena mazuta ili drugog ekološki neprihvatljivog energenta u odnosu na prirodni gas.

Inspekcija za zaštitu životne sredine nadziraće da li javni objekti u Užicu primenjuju odluku, donetu na predlog Zelenog saveta, a treću godinu za redom.

Prekoračenja prisutna, pokazuje izveštaj za prošlu godinu

Vazduh u Užicu je treće kategorije i prekomerno je zagađen usled prekoračenja tolerantnih vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, pokazuju izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine u prethodnih pet godina, pa i poslednji, nedavno objavljeni izveštaj za 2017. godinu.

-         To je nešto što u ovoj situaciji nije lako promenljivo i nije dostižno za izmenama i promenama kategorija. Važno je da je ključna stvar da se menja broj dana sa prekoračenim graničnim vrednostima i da se te vrednosti smanjuju u odnosu na prethodne godine, komentariše rezultate ispitivanja gradski većnik Dunja Đenić.

Gradski većnik Dunja Đenić za RAM mrežu navodi da, pored vremenskih uslova, glavni problem povećanog aerozagađenja potiče od sagorevanja energenata, ali da zagađenju vazduha značajno doprinosi i saobraćaj.

-         Podaci sa automatske merne stanice ukazuju na dodatno opterećenje zbog izuzetno frekventnog saobraćaja. U blizini merne stanice je i kotlarnica Blok Zlatibor preko 18 MW koja koristi mazut. Pored same stanice je autobusko stajalište, tu su kontejneri komunalne opreme, pa su česta stanjanja komunalnih vozila, navodi Đenić objasnivši da su postavljanjem merne stanice kod užičke biblioteke želeli da isključe direktan uticaj saobraćaja na zagađenje vazduha, odnosno da izdvoje efekte različitih uzročnika zagađenja.

Čekaju saglasnost, očekuju i finansijske podsticaje


Ministarstvo zaštite životne sredine je nedavno formiralo radnu grupu za smanjenje aerozagađenja, kako su predočili, u nameri da predloži mere za pobošljanje kvaliteta vazduha u ugroženim sredinama i sistemski reše problem koji, sem što se negativno odražava na zdravlje ljudi, utiče i na životnu sredinu.

Radnu grupu čine stručnjaci, predstavnici ministarstava, ali i lokalnih samouprava, poput Užica i Kosjerića. Sastajaće se periodično. Za sada je održan prvi sastanak, drugi je najavljen u decembru. Tokom novembra su održani i individualni sastanci u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Gradski većnik Dunja Đenić očekuje da će radna grupa formirati konkretne mere, shodno posebnim potrebama svake lokalne samouprave. Očekuje i finansijske podsticaje od Zelenog fonda za dodatne aktivnosti i postojeće mere.

Đenić najavljuje da će se zalagati za predloge izmena zakonske regulative koje bi Užicu omogućile da sprovede lokalne mere imajući u vidu, kako navodi, da se nalazimo u prilično teškoj situaciji.

Podsetimo, Užice čeka odluku nadležnog ministarstva i saglasnost na nedavno izrađen i predstavljen dokument Plan kvaliteta vazduha grada. Đenić navodi da jedino Užice, pored Beograda, ima izrađen taj plan zbog kojeg je, uz postojeće mere, kako navodi, Užice je dobilo pozitivne komentare i pohvale.

-         Zaista kao lokalna samouprava pravimo veliki iskorak kojeg naši sugrađani možda ne primećuju u ovom momentu ili se ne vide, možda predstvaljaju kap u čaši, ali u poređenju sa ostalim lokalnim samoupravama koji imaju iste ili veće problem, pravimo veliki iskorak, kaže Đenić objasnivši da dokument predočava više od 20 mera za smanjenje aerozagađenja. Ukoliko stigne saglasnost ministarstva, užička skupština razmatraće taj starteški dokument. Ukoliko ga usvoji, predložene mere postaće obavezujuće.

-         Svaka od mera ima svoj cilj, aktivnosti, očekivane efekte, indikatore i vremenske okvire. Akcioni plan predviđa način sprovođenja i predviđa institucije koje su odgovorne za njegovo sprovođenje. To su planovi koji nisu lako ostvarivi, koji nisu kratkog roka, koji zahtevaju usklađivanje sa strateškim dokumentima, a i zahtevaju određeno vreme. Neki od prevdiđenih ciljeva biće dugoročnog karaktera, ali će svakako biti obavezni, navodi Đenić.

Svako da doprinese boljem kvalitetu vazduha

 

Skoro svi veći gradovi Srbije imaju problem sa kvalitetom vazduha, upozorilo je Ministarstvo zaštite životne sredine na osnovu podataka Agencije za zaštitu životne sredine koja vodi nacionalni registar zagađenja.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine i iz Ministarstva podsećaju da je zaštita vazduha postala prioritetna aktivnost u svetu i kod nas u cilju smanjenja negativnog uticaja zagađenja na zdravlje ljudi.

-         Svaka opština u Srbiji treba da ima najmanje jednog inspektora za zaštitu životne sredine koji ne smeju da žmure na probleme zagađivanja životne sredine, jer je, po rečima ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, ekološka budnost u interesu Srbije. Od važnosti je, kako je ukazao Trivan, i da se poveća monitoring kvaliteta vazduha i broj mernih stanica u opštinama i gradovima Srbije.

-         Zamenom energenata, korišćenjem obnovljivih i nezagađujućih izvora energije, selektivnim i manjim korišćenjem automobila, gašenjem individualnih kotlarnica, ali i pošumljavanjem, učinićemo veliku uslugu svom zdravlju i sačuvati brojne živote, poručili su nedavno iz Ministarstva.

Iz Ministarstva i iz Grada Užica poručuju da je važno da budu odgovorni svi subjekati društva, vladin i nevladin sektor, privreda i pojedinci, kako bi se dostigli potrebni ciljevi i odgovarajući standardi Evropske unije i obezbedilo osnovno pravo svakog građanina da živi u zdravoj životnoj sredini.

-         Vrlo je važno da svi posvete što više vremena ovoj temi. Jako je važno da polazimo od sebe samih jer je veoma značajna uloga pojedinca čitavom ovom sistemu, poručuje Đenić dodavši da će najmanje deset miliona dinara sledeće godine biti izdvojeno, od naplate ekološke takse u ovoj godini, za mere energetske efikasnosti u privatnim kućama. Dodaje da se priprema projektna dokumentacija za mere energetske efikasnosti u javnim objektima. Srbija sledeće godine planira da izdvoj oko 500 miliona dinara za energetsku efikasnost.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage