Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Setimose

17. 07. 2018. Nova Varoš

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/RTS/PP Media

Nova Varoš obeležila godišnjicu velikog srpskog vojvode

Vojvodi u čast

Opština Nova Varoš je obeležila 160 godina od rođenja vojvode Petra Bojovića i stotinu godina od Velikog rata, programom Vojvodi u čast, polaganjem venaca i odavanjem počasti na Trgu vojvode Petra Bojovića i na spomen- česmi u Miševićima, mestu u kojem se Petar Bojović rodio 16. jula 1858. godine. 

Vojvoda Petar Bojović proveo je u vojnoj službi više od 46 godina. Učestvovao je u srpsko- turskim, balkanskim i svetskim ratovima. 

Vojskovođa i strateg srpske vojske u svim oslobodilačkim ratovima Petar Bojović je umro u Beogradu, 1945. godine u 87. godini. 

Vojvoda Bojović je nosilac oko kraljevskog ordena Karađorđeve zvezde, ordena Belog orla, Jugoslovenske krune, te oko 40 odlikovanja i brojnih znamenja. Bojović je dao doprinos u diplomatiji, politici i ekonomiji.

Izložba Velike nade majke Rade, autora Indire Genždić, kustosa Zavičajnog muzeja, otvorena je u holu novovaroškog Doma kulture Jovan Tomić. Izložba je posvećena majci Petra Bojovića Radi Bojović, rođenoj Pešić, koja je uspela da od šestoro dece, petoro stekne visoko obrazovanje.

Opština Nova Varoš je pokrovitelj manifestacije u čijoj su orgnaizaciji učestvovali Dom kulture Jovan Tomić, Narodni muzej Užice- zavičajno odeljenje u Novoj Varoši i udruženja Smart i Potomaka ratnika 1912-1920 Vojvoda Petar Bojović. Pomen Bojoviću su služili sveštenici Mileševske eparhije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage