Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Setimose

11. 12. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Wikipedia

Spomen- pločom sačuvali sećanje na Ljubu Stojanovića

Postavljena spomen- ploča, kako kažu, u znak zahvalnosti za sve što je akademik Ljubomir Stojanović učinio za Užice i državu…

Spomen- ploča akademiku Ljubomiru Stojanoviću je postavljena na mesto gde se nalazila kuća u kojoj se rodio jedan od značajnijih filologa na prostorima Srbije.

Godinu i osam meseci od rušenja više od jednog veka stare rodne kuće Ljubomira Stojanovića, na novoizgrađen stambeno- poslovni prostor je postavljena spomen- ploča, delo vajara Branka Tijanića, uz posvetu i datum.

Rodnu kuću s kraja 19. veka, akademik Ljubomir Stojanović je poklonio Gradu, ali je kuća prodata pet godina nakon njegove smrti. Staru i oronulu kuću od osamdestih godina prošlog veka je krasila spomen- ploča uklonjena 2016. godine, pre rušenja.

-         I pored te nesretne okolnosti koja se desila uz vezi sa kućom u kojoj se rodio i našoj, da tako kažem, nesposobnosti da taj objekat sačuvamo i konzerviramo, pokušavamo i činimo ono što je u našoj mogućnosti da ipak ostavimo sećanje na jednog od najznamenitijh Užičana u istoriji grada, naveo je zamenik gradonačelnika u ostavci Nemanja Nešić istakavši da je ispunjeno obećanje da će nakon izgradnje objekta spomen- ploča biti vraćena.

 

Kako bi se sačuvala uspomena na tog naučnika, filologa, istoričara, državnika i političara, Narodni muzej Užice će 2018. godine izdati monografiju posvećenu Ljubi Stojanoviću, najavljuje Nešić podsetivši i na manifestaciju Ljubini dani i da jedna ulica u gradu nosi ime tog znamenitog Užičanina.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage