Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Setimose

25. 08. 2017. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Istorijski klub Užice/Politika/Blic/Patriot

Oskarovac iz Užica Stiv Tešić

Stojan Tešić (1942 — 1996) bio je srpski scenarista i dobitnik Oskara, dramski pisac i romanopisac.

Istaknuti američki dramski pisac i osjkarovac jugoslovenskog porekla, Stojan Stiv Tešić je rođen 29. septembar 1942. godine u Užicu, tadašnjoj Jugoslaviji.

Sa 14 godina, sa majkom Gospavom i ocem Radišom i starijom sestrom Nađom, napupta rodni grad i preselio se u Sjedinjene Američke Države, u istočni Čikago u Indijani. Svoj put u obećane zemlje, Stojan je opisao u autobiografskom romanu Letnji prelazak.

Diplomirao je na Univerzitetu Indijana, gde je bio član poznatog Fi-Kapa-Psi bratstva.

Diplomski rad, odnosno postdiplomske studije je završio na Kolumbija univerzitetu. Tu su nastali i njegovi prvi radovi.

Stiv Tešić je pisao za pozornicu i za televiziju. Stekao je holivudsku slavu, a iza sebe ostavio bogat dramski opus.

Autor je više od šest ekranizovanih filmskih scenarija, deset drama i dva romana.

Autor je scenarija za filmove Breaking Away (1979.), Eyewitness (1981.), sa Sigorni Viver i Vilijamom Hertom , Four Friends(1981.), The World According to Garp (1982.), American Flyers (1985. ) sa Kevinom Kostnerom,  Eleni(1985.). sa Džonom Malkovičem. Summer Crossing (1982.) i Karoo (1996.) su nazivi romana koje je Stojan Tešić pisao.

Prvi pozorišni komadi, poput The Carpenters (1970), Lake of the Woods (1971), Nourish the Beast (1973), Gorky (1975), Passing Game (1977) i Touching Bottom (1978), kako su pisali Blic i Patriot, bili su postavljeni u pozorištu American Place Theatre na of-Brodveju. Division Street (1980) je igran na Brodveju.

Nagrađen je Oskarom za najbolji originalni scenario filma Breaking Away, od strane Američke filmske akademije 1979. godine. Taj film je nominovan i za Zlatni globus. Za film Četiri mangupa, Stiv je dobio i nagrade američkih Udruženja scenarista i Udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Londona.

Užičanin, američki Srbin Stiv Tešić, kako tvrde naučnici iz oksfordskog rečnika, a piše Politika, je 1992. godine ,u tekstu objavljenom u američkom levičarskom nedeljniku Nejšen, prvi upotrebio termin „post-truth”, u prevodu već „post-istina” ,u značenju da je istina kao koncept postala nevažna, odnosno da, prema navodima, objektivne činjenice manje utiču na oblikovanje javnog mnjenja od obraćanja emocijama i ličnim uverenjima, pa istina postaje irelevantna. Definisan kao pridev, termin post-truth je proglašen za međunarodnu reč 2016. godine od strane Univerziteta u Oksfordu.

Povučen nostalgijom, Oskarovac iz Užica je svoj rodni grad posetio1965. godine, potom februara 82. godine, na jugoslovensku premijeru filma Četiri prijatelja u bioskopu Partizan.

U svojoj 53. godini, Stojan Tešić, kojeg su drugovi zvali Tole, umro je od srčanog udara 1. jula 1996. godine. Umro je u Sidneju, u Kanadi.

Ministarstvo za dijasporu vlade republike Srbijeje devet godina posle smtri Stiva Tešića, 2005. godine, ustanovilo godišnju nagradu Stojan Stiv Tešić, kojom se nagrađuju pisci srpskog porekla koji pišu na drugim jezicima.

Inače, u Vidovdanskoj ulici u Užicu, rodnoj ulici Stojana Tešića, postavljena je, na inicijativu redakcije Novosti, spomen- ploča kao uspomena na velikana.

Roman Stojana Stiva Tešića Karu(Karoo) pojaviće se u septembru u izdanju Narodne biblioteke Užice. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage