Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Setimose

18. 08. 2017. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Društvo istoričara Užica/Istorijski klub Užice/knjizenstvo.etf.bg/RTS/Wikipedia

Slobodarski ples Marije Mage Magazinović

Marija Magazinović- prva moderna srpska plesačica, teoretičarka plesa, koreograf, filozof, novinar…

 

Maga Magazinović je rođena u oktobru 1882. godine u Užicu. Sa 15 godina se preselila u Beograd sa porodicom.

Igrala je i pevala u Kulturno-umetničkom društvu Obilić. Često je posećivala Narodno pozorište u kojem joj je otac bio zaposlen. Od 1902-1909. godine glumi u Beogradskom radničkom društvu.

Školovala se u Užicu, gde je pohađala osnovnu školu i gimnaziju, potom i u Beogradu. Učila je Višu devojačku školu, potom studirala filozofiju, vanredno od 1898. do 1902. godine, potom do diplomiranja 1904. godine kao redovan student.

Tokom studija se zalagala za pravo devojaka na redovno studiranje.

Obrazovana i slobodoumna Marija Magazinović je bila i prva žena sa diplomom Filozofskog Fakulteta, prva bibliotekarka u Srbiji i, kako je pisao RTS, prva žena novinarstva u tada tek osnovanoj Politici u kojoj je pisala za rubriku Ženski svet. Radila i kao nastavnik u Višoj devojačkoj školi od 1906. godine, ali i dobrovoljno kao bolničarka 1913. godine, o čemu je pisala u svojoj autobiografiji.

Borba za žensku ravnopravnost i modernizaciju Srbije

Sa svojih 20 godina se aktivno zalagala za jednaka prava žena i muškaraca na univerzitetsko obrazovanje, zahtevajući da se i devojkama omogući redovno školovanje i diplomiranje na  Filozofskom fakultetu.

Zalagala se i za prava žena na zaposlenje van kuće. Bila je osnivač Kluba studentkinja koje su aktivno prevodile filozofske tekstove poznatih feministkinja i socijalistkinja tog vremena. Prevodilačkim radom se bavila i za potrebe Narodnog pozorišta.

Magina ljubav prema plesu Srbiju približava Evropi

Sa namerom da doktorira, otputovala je u Minhen 1909. godine, ali je ubrzo svoja interesovanja usmerila ka teatru i plesu.

Kako za Radio Lunu navodi predsednik Društva istoričara Užica i urednik Istorijskog kluba Užice Nemanja Spalović, u Minhenu, potom i u Berlinu, Marija Magazinović pohađa različite kurseve glume i plesa, poput škole Maksa Rajnharta, velikog reformatora pozorišta 20. veka, čoveka koji je vodio plesnu školu Isidore Dankan.

Interesovala se za moderan, slobodan plesi tehnike koje podrazumevaju igru kao proces samoiskazivanja i kao prikazivanje nesvesnog dela ličnosti, piše Wikipedia.

Iz Evrope u Srbiju nakon četiri godine donosi inovativne moderne plesne tehnike kojima je podučavala generacije plesačica, doprinoseći na taj način modernizaciji srpskog društva.

U beogradu sa Zorom Pricom osniva školu za ritmičku gimnastiku, koja će postojati narednih 35 godina i izvesti na put veliki broj plesačica.

Na brojnim putovanjima upoznavaće najznačajnije ljude tog vremena koji su se bavili plesom i sticaće najsavremenija znanja iz te oblasti.

Marija Magazinović je bila  udata za profesora u Prvoj muškoj gimnaziji i lektora Univerziteta u Beogradu Gerharda  Gezemana, od kog se kasnije razvela. Imali su dvoje dece., sina Haralda Rajka i ćerku Rajnu. 

Trag na papiru...

Oism niza tekstova, objavljivanih u Prosvetnom glasniku, novinskih članaka i predavanja, objavila je knjige Telesna kultura kao vaspitanje i umetnost (1932), Vežbe i studije iz savremene gimnastike, plastike, ritmike i baleta (1932), Istorija igre (1951).

Kako objašnjava Nemanja Spalović, Marija Maga Magazinović je pripremila i knjigu Udžbenik iz ritmike, koji je Prosveta otkupila, ali nije štampala,.

Njen autobiografski tekst Moj život je objavljen posthumno 2000. godine.

Srpska filozofkinja, koreografkinja, aktivistkinja i novinarka Marija Maga Magazinović je umrla 1968. godine.

Ulica iznad Narodnog pozorišta Užice je nazvana po toj znamenitoj ličnosti Užica. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage