Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Setimose

24. 07. 2017. Užice

Autor: J.P. /Društvo istoričara Užica/Wikipedia Izvor: Radio Luna/Društvo istoričara Užica/ foto izvor: Nemanja Spalović/ Milorad Iskrin

Stotinu godina od smrti prote Milana Đurića

Milan Đurić među znamenitim ličnostima Užica

Stotinu je godina prošlo od smrti Milana Đurića, sveštenika, političara, narodnog poslanika.

Milan Đurić je rođen 9. marta 1844. godine u Zaovinama na Tari, u Kneževini Srbiji, kao četvrto dete oca Đorđa i majke Todore. Odrastao je u svešteničkoj porodici.

U školu krenuo 1852. godine. Tri razreda osnovne škole je završio u Rogačici, tadašnjem administrativnom središtu Račanskog sreza, četvrti u Užicu. Srednju školu od 1856. godine pohađa u Beogradu, u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Tokom srednjoškolskog školovanja je upoznao budućeg kralja Petra Karađorđevića.

Milan Đurić upisuje Bogosloviju 1860.godine, premda je bio zainteresovan za školovanje u Vojnoj akademiji.

Sa 18 godina je učestvovao u borbama i sukobu sa Turcima tokom bombardovanja Beograda 1862. godine.

Nakon službe u Zaovinama i Karanu, 1869. godine je premešten u Užice.

Vatrene govore je držao Milan Đurić nakon što je 1875. godine protiv osmanlijske vlasti podignut Hercegovački ustanak, poznat i kao Nevesinjska puška. Tokom dvogodišnjeg ustanka, Đurić je mobilisao ljude u dobrovoljačke čete i slao ih u Hercegovinu.

Đurić je za hrabrost odlikovan dva puta u prvom srpsko-turskom ratu koji se od 1876. do 1878. godine vodio između Kneževine Srbije i Osmanskog carsta.

Za narodnog poslanika je izabran na izborima za Narodnu skupštinu 1878. godine. Bio je narodni tribun i poslanik, sa kraćim prekidima, od 1878. do 1917. godine.

Vešto je i često govorio u Narodnoj skupštini. Verovao je u ideal slobode srpskog naroda i čvrsto utemeljenje države Srbije. 

Milan Đurić je bio član Narodne radikalne stranke, od njenog osnivanja 1881. godine do kraja života. Bio je član Glavnog odbora i predsednik poslaničkog kluba te stranke koju je predvodio Nikola Pašić.

Bio je rodoljub, humanista, poslenik prosvete i kulture.

Užičanin Milan Đurić, kao poslanik u Narodnoj skupštini, zaslužan je za proširenje mreže osnovnih škola u užičkom okrugu. Njegovom zaslugom je Užice dobilo gimnaziju, savremenu bolnicu, jednu od prvih električnih centrala u Srbiji, tkačnicu, a zaslužan je i za prolazak pruge kroz Užice.

Zalaganjem narodnog tribuna Đurića, nakon 1903. u užičkom kraju je zaživela građanska i parlamentarna demokratija.

Učestvovao je u ratovima 1912-1914. godine.

Učestvovao je u Albanskoj golgoti, tokom Prvog svetskog rata, kada se sa vojskom i civilima povlačio preko planina Albanije. Stigao je u Italiju. Umro je u Rimu 30. aprila 1917. godine.

Posmrtni ostaci prote Milana Đurića su 1926. godine preneti u Srbiju i sahranjeni na užičkom Dovarju uz najveće državne počasti.

Stotinu godina od smrti prote Milana Đurića, Užice je obeležilo izložbom u prostoru Jokanovića kuće i služenjem parastosa u crkvi Svetog Marka.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage