Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Setimose

28. 12. 2016. Užice

Autor: Dušan Ranković Izvor: Radio Luna

Izložba Snežane Đenić otvorena u Narodnom muzeju

Izložba višeg kustosa i istoričara Snežane Đenić, pod nazivom Rujanski starešina Jovan Mićić, od hajduka do serdara, od serdara do zatočenika, svečano je otvorena sinoć u Narodnom muzeju Užice

Izložba Snežane Đenić, pod nazivom Rujanski starešina Jovan Mićić, svečano je otvorena sinoć u Narodnom muzeju Užice.

Ovom izložbom, koja je ujedno i poslednja za ovu godinu, Narodni muzej je zatvorio još jednu uspešnu sezonu iza njih, u kojoj su realizovali 29 manifestacija.

Izložba posvećena Jovanu Mićiću, prvi put je predstavljena prošle godine, u okviru Vidovdanskih svečanosti, kada je proslavljen Dan opštine Čajetina i Dan biblioteke Ljubiša R. Đenić.

Jovan Mićić bio je zlatiborski hajduk i jedan od boraca u Prvom srpskom ustanku. Za vreme Drugog srpskog ustanka bio je predvodnik Zlatiboraca, a nakon ustanka, u Obrenovićevskoj Srbiji, sa titulom kneza rujanskog, serdara užičke nahije i polkovnika užičkog apsolutistički je upravljao ovim krajem. Bio je veoma odan dinastiji Obrenovića, a sa Milošem Obrenovićem je bio i veoma prisni prijatelj. U svakom pogledu je bio veoma uticajna ličnost tog doba. Međutim, sa prvim padom Obrenovića, pao je i Jovan Mićić. Umro je od gladi u zarobljeništvu, kako su mu i predvideli proroci Tarabići, onda kad je to bilo najmanje verovatno.

Autor izložbe Snežana Đenić, kaže kako je susret sa takvim vremenom i jednim neobičnim životom serdara Jovana Mićiča za nju bilo jedno potresno iskustvo, ali velika čast.

“O Jovanu Mićiću i njegovom državnom i političkom delovanju se dosta govorilo, ali on je bio glorifikovan ili su njegove zasluge osporavane. A ono što bih ja naglasila je da je on bio čovek koji je izašao iz naroda.” – rekla je Snežana Đenić.

Izložba o životu rujanskog starešine Jovana Serdara otvorena je do 17. januara.  

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage