Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Setimose

13. 12. 2016. Užice

Autor: N.K. Izvor: Radio Luna

Predstavljena knjiga „Vlajko Brković - zaboravljeni neimar“

Monografija, čiji je autor Dragiša Milosavljević, predstavljena je sinoć u punoj sali Narodnog pozorišta Užice

Ove godine navršava se dvadesetpet godina od smrti Vlajka Brkovića, nekadašnjeg uspešnog direktora Valjaonice bakra Sevojno, koji je sedamdesetih godina prošlog veka bio žrtva "seče direktora", odnosno komunističkog progona liberala i tehnokrata u Srbiji.

U knjizi, na osnovu bogate građe, posebno sudske dokumentacije i svedočenja Brkovićevih savremenika i saradnika, Milosavljević sveobuhvatno piše o usponu i padu nekadašenjg direktora sevojničke fabrike.  

Brković je rođen 1925. godine u selu Potočanju, a gimnaziju je završio 1946. u Užicu. Metalurgiju je, kao državni stipendista, studirao u Pragu i diplomirao u Ljubljani. Za direktora Valjaonice bakre je izabran 1960. godine i tu dužnost je obavljao narednih 13 godina. Bio je poslanik Privrednog veća u Saveznoj skupštini i član Privredne komore SFRJ, nosilac mnogih priznanja i odlikovanja. Nakon zatvorske kazne, odlazi u beogradsko spoljnotrgovinsko preduzeće Geneks kao predstavnik u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. Preminuo je iznenada 7. decembra 1991. godine.

Za vreme njegovog mandata proizvodnja u Valjaonici bakra je više nego udvostručena, a fabrika modernizovana. U to vreme fabrika je pokrenula izgradnju stanova, vrtića, škola, puteva, podržavala je sportska i kulturno-umetnička društva, a Brković je zaslužan za izgradnju Valjaonice aluminijuma, kao i za rešenje problema vodosnabdevanja grada,  a sve to je pokrenulo opšti razvoj Užica.   

 Povod za progon Vlajka Brkovića bio je gubitak koji je fabrika napravila trgujući na Londonskoj berzi, što je uobičajeni rizik poslovanja, kao i navodno nezadovoljstvo tadašnjih radnika te fabrike. Usledila je medijska hajka protiv njega, a nakon toga i sudski proces. Osuđen je  1974. godine na sedam i po godina zatvora, ali mu je kazna smanjena po žalbi na četiri i po godne. U zatvoru u Zabeli bio je 16 meseci, jer je amnestiran. 

O knjizi, koja do detalja rasvetljava „Slučaj Vlajko Brković“, govorili su Relja Šutić, tadašnji direktor sektora razvoja u Valjaonici barka i Brkovićev bliski saradnik, dr Ljiljana Kostić i sam autor, a predstavljanju knjige prisustvovala je i Brkovićeva supruga Olga.   

- Ovo je knjiga i o napredovanju Užica i užičkog regiona, čemu je Vlajko Brković dao ogroman doprinos - poručio je Šutić. 

Recenzent dr Ljiljana Kostić je navela da su  Brkovićev „energični rad, samim tim i privredna i kulturna renesansa Užica, prekinuti smenom sa mesta direktora, podizanjem optužnice i hapšenjem“.

- U decenijama posle toga ime Vlajka Brkovića, u gradu za koji se nesebično žrtvovao, pominjalo se uglavnom šapatom da se ne uznemire duhovi prošlosti - navela je dr Kostić i dodala da Milosavljević nije imao nameru da presuđuje i osuđuje, da ukazuje na krivce i proziva bilo koga", već da „uradi ono za čim su i svi čestiti Užičani duge četiri decenije osećali potrebu - da konačno skine veo zaborava sa imena mudrog, plemenitog i izuzetno naprednog čoveka, s kojim se moć i obest politički i ideološki podobnih poigrala na najgnusniji način“.

Navodeći da je koristio građu koja je bila dostupna, Dragiša Milosavljević je naveo da se nada da će mlađi istraživači možda doći do istine do koje on nije mogao da dođe. 

- Gotovo sve što je vredno u Užicu, potiče iz vremena Vlajka Brkovića. Krivičnu odgovornost za mnoge direktore u Srbiji je pokrenio Josip Broz Tito svojim čuvenim pismom koje je bilo inkvizitorski štap kojim su terani svi oni koji su drugačije mislili i radili - rekao je Milosavljević i dodao da veruje u to da će njegova knjiga „biti pokretač za rehabilitaciju Vlajka Brkovića“.

- Kako prepoznati neka buduća zla vremena, ako sa dovoljno svetla ne osvetlimo prošla  vremena - pitao se Milosavljević.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

14.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:12

ISTINA

Treba reci da je glavni progonitalj,pokojnog Vlajka bio SLOBODAN GAVRILOVIC,tadasnji predsednik radnickog saveta Valjaonice,inace po struci bio nk radnik,ali mu je tadasnji komunisticki sistem omogucio da zavrsi sociologiju. Taj isti Gavrilovic je prvi okrenuo ledja tadasnjem sistemu koji mu je sve omogucio i naprasno je postao demokrata. A kasnije (pod Tadicem i Kostunicom) je bio direktor SLUZBENOG GLASNIKA. Takodje treba reci da je pomenuti Slobodan Gavrilovic zaposlio celu uzu i siru familiju u drzavni sektor (skole,Sluzbeni glasnik,ministarstva i slicno). Ovo treba da znaju gradjani Uzica.

Odgovori
sre

14.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 06:55

Vlajko Brković

Eh da je Vlajko živ pa da Stamatoviću reši imovinskopravne odnose oko gondole.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage