Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Saznajemo

16. 02. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

I Užice će odvajati otpad na mestu nastanka

U planu ponovno uvođenje, odnosno unapređenje primarne selekcije otpada na području grada

Primarna selekcija otpada bi ponovo trebalo da zaživi u Užicu od ove ili naredne godine.

Radna grupa za unapređenje sistema primarne selekcije otpada je osmislila model koji će se primenjivati na teritoriji čitavog grada. Model, prema rečima gradske većnice Dunje Đenić, predstavlja nadgradnju prvobitnog sistema, uspostavljenog u gradu 2011. godine, koji je podrazumevao razdvajanje otpada na suvu i mokru frakciju.

Osmišljene su tri zone grada u kojima će se na mestu nastanka odvajati otpad na suvi i mokri.

-         Zone obuhvataju najuže gradsko jezgro, nešto udaljenije ulice i parcijalno izdeljene, manje i teže pristupačne delove visoke zone grada, navodi za Radio Lunu Dunja Đenić, član Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine.

U tim zonama primenjivaće se različiti sistemi prikupljanja otpada.

Plan je da se u najužoj gradskoj zoni koriste žičani, metalni kontejneri kojih, kako navodi Dunja Đenić, trenutno ima 148.

-         Izbaciće se iz upotrebe zeleni kontejneri za suvi otpad, a u najužoj gradskoj zoni će opsluživati žičani kontejneri, njih oko 170. Zadržaće se još uvek sivi kontejneri od 1,1 metara kubnih koji će biti namenjeni samo za odlaganje mokre frakcije, objašnjava Dunja Đenić.

Nabavka vozila i zaposlenje odgovarajućeg broja radnika predstavlja jedan od preduslova uspostavljanja primarne selekcije otpada na području grada jer JKP Bioktoš, kako tvrdi Dunja Đenić, ne može sa postojećom opremom ni ljudstvom zadovoljiti osmišljeni sistem.

JKP Bioktoš je ranije saopštio za Radio Lunu da je za prevoz primarno selektovanog otpada, pored postojećeg smećara u užem delu grada, predviđeno angažovanje još pet smećara i to dva vozila od 15 metara kubnih i tri vozila od šest metara kubnih koje je potrebno nabaviti.

Da bi Užice na mestu nastanka odvajalo otpad na suvi i mokri je potrebno oko 50. 000 evra u novcu i opremi, ali, kako ističe Dunja Đenić, za sada se suma ne može precizirati.

-         U pregovorima smo sa ministarstvom da nam pomognu, ustupe određena sredstva kako bismo mogli da zaokružimo ovaj projekat. Pregovaramo sa firmom u Beogradu oko potencijalne donacije manjeg kamiona, kaže gradska većnica Dunja Đenić.

Kako će sistem funkcionisati, građani Užica će detaljnije znati u drugoj polovini godine sa početkom marketinške kampanje.

-         Najvažnije je zadobiti poverenje građana, pružiti im pravu informaciju da znaju šta treba da rade, pružiti im mogućnost i načine da obavljaju primarnu selekciju. Ne samo u prazno očekivati rezultate. To je ono čemu ćemo u prvom mahu posvetiti najviše pažnje, a potom ćemo ići u nabavku sredstava kako bi ponovo zaživela primarna selekcija, ističe naša sagovornica.

-         Bez obzira što je to negde nama i zakonska obaveza, moramo da se osvrćemo na našu ekološku svest, na životnu sredinu. Pre svega je važno da propagiramo cirkularnu ekonomiju jer je to budućnost, posebno lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi regionalna deponija. Kroz koncept cirkularne ekonomije se propagira njegova ponovna upotreba putem reciklaže, a kasnije istvaranje nove energije. Za nas jer važna i ušteda deponijskog prostora, odnosno da se smanjuje količina otpada kojom se dopunjuje telo deponije i da imamo veći procenat iskorišćenosti kvalitetnih reciklabilnih sirovina, objašnjava Dunja Đenić.

Kako je ranije za Radio Lunu saopšteno iz užičkog Bioktoša, građane Užica neće skuplje koštati usluga iznošenja smeća nakon ponovnog uvođenja primarne selekcije otpada.

Inače, primarna selekcija otpada je započeta u Užicu 2011. godine, kada je u centralnoj zoni grada postavljeno 146 kontejnera za suvi otpad i 16 kontejnera plave boje za odlaganje staklene ambalaže. 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

16.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:11

Јашта

Ахахахахахахахахахаха.... Ово ће да заживи кад Статматовић буде председник Србије! Ваша саговорница има везе са овом темом толико колико је пропагирала екологију у споту СНС! Живи били па видели.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage