Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pribojdobromestozazivot

31. 12. 2018.

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Priboj i Kosjerić: Lošiji vazduh tokom grejne sezone

Šta pokazuju merenja užičkog Zavoda za javno zdravlje?

Kvalitet vazduha u Priboju i Kosjeriću se pogoršava sa početkom grejne sezone, tvrde iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Svakodnevno u Priboju na jednom mernom mestu ispituju koncentracije čađi, sumpor- dioskida i azot-  dioksida.

-         U decembru, od 25 merenja, sedam je bilo preko granične vrednosti. U novembru je bilo čak 16 dana sa vrednostima čađi iznad granične vrednosti, navodi za RAM mrežu načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ Užice dr Olivera Janjić.

-         U periodu do 1. decembra, nije bilo dana sa prekoračenjem vrednosti sumpor- dioksida i azot- dioksida, ali je u prvih 11 meseci bilo 25 dana sa povećanim vrednostima čađi, iznad graničnih vrednosti. Granična vrednost je 50, a maksimalno prekoračenje je bilo 78 mikrograma čađi po metru kubnom, dodaje Janjić podsetivši da se mesečno ispituju koncentracije taložnih materija.

-         Ako govorimo o ispitivanju taložnih materija, u januaru su zabeležene prekoračene vrednosti iznad graničnih vrednosti, dodaje Janjić poručivši da problemi Priboja sa kvalitetom vazduha nisu toliko izraženi kao u pojedinim mestima u Srbiji. 

Sa hladnim danima i grejnom sezonom opada kvalitet vazduha u Kosjeriću.

Zavod za javno zdravlje Užice 56 puta godišnje ispituje koncentracije ukupnih suspendovanih čestica, kako navodi Janjić, uglavnom u martu, julu, septembru i decembru.

-         U decembru su tri dana bila sa povišenim vrednostima suspendovanih čestica iznad graničnih vrednosti, navodi Janjić podsetivši da užički Zavod za javbo zdravlje ispituje prisustvo taložnih materija na šest mernih mesta u Kosjeriću.

-         Ne može se reći da ima nekih posebnih specifičnosti, odnosno neusaglašenosti sa zakonskom regulativom, odgovara Janjić istakavši da će u januaru biti poznati detalji izveštaja o kvalitetu vazduha u Kosjeriću.

Zavod za javno zdravlje Užice će do kraja januara predočiti godišnji izveštaj o kvalitetu vazduha i u Užicu, gradu koji, takođe, sa grejnom sezonom beleži porast aerozagađenja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage