Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pribojdobromestozazivot

14. 11. 2018. Priboj

Autor: Radio Luna Izvor: Opština Priboj

Nova saznanja o Jagatu nakon arheoloških iskopavanja

Završena druga faza radova na iskopavanju srednjovekovnog grada Jagata

Završena je druga faza arheoloških iskopavanja srednjovekovnog grada Jagat u Priboju kojima je utvrđeno da je za deponovanje, preradu i spremanje hrane u gradu služio istraživani prostor Donjeg grada, uz odbrambeni zid na površini, od oko 175 metara kvadratnih.

Otkriven je mramorni srednjovekovni spomenik prilikom raščišćavanja Gornjeg grada od rastinja, a pronađen je i pokretni arheološki materijal.

Istražen je i deo odbrambenog rova koji je usečen u matičnu stenu na prostoru između Donjeg i Gornjeg grada.

Konzervacijom i delimičnom rekonstrukcijom ostataka na kružnoj odbrambenoj kuli u Donjem gradu, zidovi kule su očuvani od daljeg propadanja. Rekonstruisan je deo odbrambenog zida severoistočno od kule koji je delom uništen izgradnjom releja i pristupnog puta do releja.

-         Na osnovu ovih nalaza jasno se izdvajaju pojedine faze gradnje, obnove i stradanja ovog utvrđenja, što doprinosi novim saznanjima o istorijatu srednjovekovnog grada Jagata, njegovog podgrađa i istorijatu Priboja, navode iz lokalne samouprave.

Oko 20 ljudi, posredstvom programa javnih radova, uz dva majstora-zidara, angažovano je na ovogodišnjim radovima koji su trajali dva meseca. Radove je organizovao Zavičajni muzej u Priboju, dok su randici angažovani uz finansijsku podršku opštine od oko 2,5 miliona dinara.

Inače, Jagat na Biću je jedan od pet utvrđenih srednjovekovnih gradova na teritoriji opštine Priboj za koje se ni danas ne zna pouzdano kada su nastali. Istraživanjem tog utcvrđenja koje se u istorijskim spisima spominje u 15. veku, planirano je da se poboljša turistička ponuda Priboja.  

Radovi će biti nastavljeni sledeće godine za kada je planirana konzervacija i delimična rekonstrukcija odbrambenog zida i arheološka iskopavanja Gornjeg grada.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage