Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pribojdobromestozazivot

24. 09. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Priboj u društvu razvijenih svetskih opština

Opština Priboj pridružila se lokalnim samoupravama iz celog sveta koje sprovode mere energetske efikasnosti koristeći izvore obnovljive energije kojima je cilj da smanje štetne gasove sa svoje teritorije preko 40 % do 2030. godine.

Opština Priboj danas je zvanično postala deo mreže koju okuplja Povelja gradonačelnika i broji više od sedam i po hiljada lokalnih samouprava iz celog sveta. Zašto je to značajno za opštinu na Limu objasnio je predsednik opštine Lazar Rvović.

- Za ovu porodicu je značajna zajednička posvećenost povećanja energetske efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene baste. Ova porodica ima snažnu podršku EU, a mi u Priboju poslednjih godina činimo dosta da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesemo ovim ciljevima, rekao je Rvović i dodao da se istovremeno sa globalnim dostignućima i građanima Priboja smeši još jedna dobrobit-čistije i jeftinije usluge.

Rvović je rekao da je opština spremna da izradi Akcioni plan za klimu i održivu energiju koji seže do 2030. godine i da takav plan sprovede u delo.

Potpisivanju Povelje osim domaćina prisustvovali su i svi saradnici na ovom projektu koji su nastojali da Priboj bude jedna od prvih opština u Srbiji koja će mazut zameniti biomasom. Partneri lokalnoj samoupravi u ovom projektu su Kancelarija za javna ulaganja koja podržava program na republičkom nivou, zatim Regionalna razvojna agencija Zlatibor koja ima ulogu koordinatora regionalne grupe u Zlatiborskom okrugu. Važne su i organizacije civilnog društva koje takođe učestvuju u projektu kao što su Mreža dobre energije i Beogradska otvorena škola. Direktor RRA Zlatibor je pohvalio rad svih učesnika i naglasio koliko je njihova saradnja važna.

Ono što je najvažnije pomenuti u vezi sa potpisivanjem ove Povelje je da je Priboj bez obzira na sve teškoće s kojima se kao lokalna samouprava suočava, uspeo da uđe u grupu najrazvijenijih opština. Tu je važno istaći razumevanje Kancelarije za javna ulaganja za sve napore rukovodstva opštine Priboj. Tu je i donator GIZ koji kroz nekoliko faza projekta pruža ekspertsku podršku, zatim i neizostavna podrška organizacija civilnog društva, objasnio je Lukić.

Prelazak sa fosilnih goriva na energetski efikasne predstavlja veliki rizik i za to je trebalo napraviti opsežnu pripremu.

Pitanja su bila ko su snabdevači izvorima obnovljive energije, da li će biti sirovine za drvne biomase. Kako bi se dao odgovor na sva ta pitanja i uradila priprema za sam prelazak na biomasu, neophodna je bilo zatražiti mišljenje različitih institucija i stručnjaka - od vlasnika i korisnika drvne biomase, upravitelja šuma na lokalnom i nacionalnom nivou do predstavnika Šumarskog fakulteta i Srbija šuma.

Da je potpisivanje Povelje gradonačelnika veoma važna stvar potvrdio je i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

-Radi se o jednoj veoma važnoj stvari i naprednom načinu razmišljanja jedne lokalne samouprave. Značaj onoga što se danas u Priboju događa prevazilazi granice lokalne samouprave. Dugo se priča o prelasku na grejanje na biomasu, dugo se priča o energetskoj efikasnosti. Ovo je prvi opipljiv primer realizacije. Mi ćemo u praksi imati priliku da dokažemo nešto što na papiru deluje savršeno.

On je rekao da je to što se dešava u Priboju svojevrsna pokazna vežba onoga što je konkretno urađeno i što će realno doprineti i manjim troškovima žitelja Priboja.

 

 

 

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage