Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pribojdobromestozazivot

28. 08. 2018. Priboj

Autor: Radio Luna Izvor: Opština Priboj

Jagat angažuje nezaposlene

Nastaviće se ove godine radovi na iskopavanju srednjovekovnog grada Jagata u Priboju

Zavičajni muzej iz Priboja nastaviće ove godine započete radove na iskopavanju srednjovekovnog grada Jagat, jednog od pet utvrđenih srednjovekovnih gradova na teritoriji opštine Priboj za koje se ni danas ne zna pouzdano kada su nastali, pišu iz Opštine Priboj.

Iskopavanje srednjovekovnog grada Jagata sprovodiće se posredstvom programa javnih radova, a uz finansijsku podršku Opštine Priboj, zbog čega je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović je potpisao sa direktorom Zavičajnog muzeja Savom Derikonjićem Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u sprovođenju programa i mera aktivne politike zapošljavanja za ovi godinu.

Izdvojeno je 2,5 miliona dinara za ovogodišnje radove. Predmet arheoloških istraživanja je tvrđava koja zauzima prostor od 1,2 hektara, sa ostacima kule osmatračnice, odbrambenog zida i odbrambene kule četvorougaonog oblika.

-         Zahvaljujući sredstvima koja je za istraživanje obezbedila lokalna samouprava, biće radno angažovano 22 nezaposlenih lica na arheološkim istraživanjima, konzervaciji otkrivenih objekata, kula i zidova na lokalitetu. Javni radovi će trajati tri meseca, nakon čega će sledeće godine uslediti poslednja faza istraživanja, navode iz Opštine Priboj.

Objašnjavaju da je, na osnovu istorijskih spisa, nastanak Priboja direktno povezan sa utvrđenjem Jagat na Biću.

Jagat se, kao utvrđenje, spominje u istorijskim spisima u 15. veku.

Iskopavanje će, prema najavama, trajati tri godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage