Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Preporucujemo

12. 04. 2017. Čajetina / Požega

Autor: N.K. Izvor: Radio Luna

Predstavljanje knjige „Arzamas“ u Požegi i Čajetini

Kniga za koju je Ivana Dimić nagrađena Ninovom nagradom biće predstavljena u četvrtak, najpre u Požegi, a potom u Čajetini

„Arzamas“, knjga za koju je Ivana Dimić dobila Ninovu nagradu za 2016. godinu, biće predstavljena u četvrtak u Narodnoj biblioteci Požega u 17 časova. Istog dana, ali u 20 časova, autorka će predstaviti knjigu u Narodnoj biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini.

Ivana Dimić je dramatuškinja i autorka je kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Prevoidi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Bila je pomoćnica ministra za kulturu, direktorka drame Narodnog pozorišta i Ateljea 212.

Njena knjiga „Arzamas“ je priča dementnoj majci koja umire i kćerki koja brine o njoj i, kako auturka navodi, to je i „krajnje lična priča“.

- Devet godina sam negovala svoju bolesnu majku i sedam godina od tih devet pisala  knjigu - izjavila je i navela da je pisanje za nju imalo „terapeutsko dejstvo".

Neobičan naslov knjige potiče od imena grada u Rusiji, koji je Staljin, po ugledu na američki Los Alamos, izgradio za naučnike da bi konstruisali atomsku bombu.

- Naslov sam odabrala zbog citata u knjizi „Energija zablude“ Viktora Šklovskog. U toj teoriji o Tolstoju on piše kako je grof  Tolstoj otišao u Arzamas da kupi imanje i kad se dogovorio s trgovcem, ostao je tamo da prespava. Usred noći ga je probudio užas: smrt mu je na uvo šapnula - „To se ti mene plašiš“.  Šklovski komentariše: sreća i smrt, to je arzamaski užas. Ja sam uzela tu reč za naslov, jer se kćer koja čuva majku obolelu od demencije nalazi u pravom arzamaskom užasu - objasnila je autorka.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage